Španielsko začína predaj znárodnených bánk

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 08:44 • 2 min
Španielsko začína predaj znárodnených bánk

MADRID - Španielsko do budúceho týždňa určí, ktoré finančné inštitúcie budú spravovať predaj dvoch zachránených komerčných bánk. V pondelok to povedal zdroj z prostredia španielskeho bankového reštrukturalizačného fondu.

slovakia

left justify in out

Madrid bude predávať barcelonskú Catalunya Banc a banku NCG Banco zo severošpanielskeho regiónu Galícia. Vláda by pritom mohla poskytnúť podporu, ktorá by ochránila potenciálnych kupcov pred zhoršením stavu úverov v týchto bankách, informoval agentúru Reuters nemenovaný zdroj. O NCG Banco už investori začali prejavovať záujem, je teda pravdepodobné, že nového majiteľa získa ako prvá a spod kontroly štátu sa dostane pred koncom roka. Catalunya Bank sa už Madrid pokúsil predať v marci, vtedajší záujemcovia z radov zdravších konkurenčných španielskych bánk však od štátu chceli záruky, ktoré by ich ochránili pred budúcimi stratami. Vláda preto predaj nakoniec zastavila. 

Španielsko už za posledné štyri roky minulo 75 mld. eur na pomoc 14 bankám, ktoré na kolená položilo prasknutie realitnej bubliny v roku 2008. Z finančného balíka 41 mld. eur, ktoré Madrid od Bruselu dostal v minulom roku, išla najväčšia časť práve na pomoc Catalunya Banc a NCG Banco. Tieto finančné domy pritom dokopy tvoria menej ako 10 % španielskeho bankového trhu. Madrid má ešte od Európy k dispozícii viac než 100 mld. eur, vláda však túto možnosť úveru pri predaji bánk využiť nechce a vylučuje aj rozdelenie bánk s týmto účelom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies