Španielsko vyzvalo Kubu, aby povolila disidentom voľne cestovať

NETKY.SK • 26 November 2014, 06:58 • 2 min
Španielsko vyzvalo Kubu, aby povolila disidentom voľne cestovať

HAVANA - Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo vyzval v utorok Kubu, aby umožnila slobodne cestovať disidentom, ktorých v krajine zadržali počas "čiernej jari" v roku 2003 a neskôr prepustili za prísnych podmienok.

slovakia

left justify in out

Španielsko sprostredkovalo historické rozhovory kubánskej komunistickej vlády a rímskokatolíckej cirkvi, ktoré viedli k prepusteniu 75 kubánskych disidentov v rokoch 2010 a 2011. Oponentov vlády zadržaných pri zákroku v roku 2003 odsúdili na šesť až 28 rokov väzenia.
      

Kuba umožnila 63 disidentom odísť do exilu s tým, že budú mať zakázané vrátiť sa. Väčšina odišla do Španielska. Dvanástich ďalších, ktorí odmietli opustiť väzenie za týchto podmienok, prepustili podmienečne a zakázali im odísť z krajiny.
      

García-Margallo novinárom v závere dvojdňovej návštevy Kuby povedal, že požiadal vládu v Havane, aby týmto dvanástim disidentom povolila opustiť karibský ostrov. Súčasne vyzval, aby prepusteným do exilu umožnila navštíviť svoju vlasť.
      

Návšteva konzervatívneho španielskeho politika bola považovaná za dôležitý ukazovateľ zbližovania medzi Kubou a Európskou úniou. V roku 1996 presadila vtedajšia konzervatívna španielska vláda v EÚ tzv. spoločnú pozíciu voči Havane. Tá podmieňuje zlepšovanie vzťahov zlepšením situácie v oblasti ľudských práv a demokracie na Kube.
      

Od apríla tohto roka vedie únia s Kubou po súhlase Madridu rokovania o dohode o politickom dialógu a spolupráci, ktorá má nahradiť "spoločnú pozíciu" EÚ. Rozhovory budú pokračovať v januári.
     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies