Španielsko vyhne tretím parlamentným voľbá, kráľ začal konzultácie s politickými stranami

NETKY.SK • 24 Október 2016, 12:50 • 2 min
Španielsko vyhne tretím parlamentným voľbá, kráľ začal konzultácie s politickými stranami

MADRID - Španielsky premiér a vodca Ľudovej strany (PP) Mariano Rajoy uvítal dnes rozhodnutie Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE), že prestane blokovať vznik menšinovej vlády konzervatívnej PP a ukončí tak takmer desaťmesačnú patovú situáciu v krajine.

slovakia

left justify in out

Členovia federálneho výboru PSOE totiž v nedeľu oznámili, že pri parlamentnom hlasovaní o vyjadrení dôvery úradujúcemu premiérovi Rajoyovi sa zdržia. Vďaka tomu sa Španielsko vyhne tretím parlamentným voľbám v priebehu jediného roka a skončí sa obdobie neistoty. Rajoya by malo v hlasovaní o dôvere podporiť 170 poslancov parlamentu, z toho 137 z jeho PP.

 

PSOE, ktorú zastupuje v parlamente 85 poslancov, zaznamenala v posledných parlamentných voľbách - vlani v decembri - i v predčasných v júni tohto roku najhorší výsledok vo svojich dejinách. Diskusie o tom, ako sa má PSOE v tejto situácii zachovať, vyvolali v strane rozpory, čo sa prejavilo aj v nedeľu, keď časť regionálnych lídrov PSOE pohrozila, že bude ignorovať rozhodnutie vedenia strany a bude hlasovať proti Rajoyovi. Politickí analytici vyslovili obavu, že tento ich postoj by mohol viesť k rozštiepeniu PSOE.

 

Agentúra AP dnes informovala, že kráľ Filip VI. dnes začína sériu konzultácií so šéfmi politických strán. Následne by podľa očakávaní mal Rajoya poveriť zostavením vlády. Hlasovanie o dôvere novému premiérovi v parlamente bude mať dve kolá. Predpokladá sa, že v prvom kole Rajoy nezíska v 350-člennom parlamente absolútnu väčšinu hlasov, takže sa bude musieť konať druhé kolo hlasovania, v ktorom stačí, aby získal jednoduchú väčšinu hlasov.

 

Ak nedôjde k nijakým nepredvídaným zvratom, parlament by mal Rajoya vo funkcii predsedu vlády schváliť do tohto víkendu. Ak by Španielsko ani po dvoch parlamentných voľbách nemalo do konca októbra novú vládu, uskutočnili by sa v krajine už tretie parlamentné voľby v priebehu jediného roka. Súčasná situácia, keď zlyhali pokusy o vytvorenie koaličnej vlády, je pre Španielsko úplne novou skúsenosťou, pretože tento štát viedli po desaťročia buď ľudovci, alebo socialisti - Španieli nikdy nemali koaličnú vládu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies