Španielsko už eviduje spomalenie hotelových rezervácií z Británie

NETKY.SK • 4 Február 2017, 13:31 • 2 min
Španielsko už eviduje spomalenie hotelových rezervácií z Británie

MADRID - Španielsko je obľúbeným cieľom britských turistov. Hotely v krajine však už začínajú pociťovať prvé dôsledky vlaňajšieho referenda, v ktorom Briti rozhodli o svojom odchode z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Uviedol to Gabriel Escarrer, prezident španielskej hotelovej siete Meliá Hotels International, ktorá prevádzkuje 370 hotelov na štyroch kontinentoch, v rozhovore pre denník El País.

 

“Britskí turisti si rezervujú dovolenky v predstihu a už sme zaregistrovali spomalenie rezervácií," skonštatoval Escarrer na veľtrhu cestovného ruchu v Madride.

 

Pripomenul, že Španielsko zatiaľ nepocítilo negatívny vplyv brexitu, keďže podľa najnovších údajov ministerstva energetiky a turizmu, krajinu vlani navštívilo 16,9 milióna Britov, o 12,3 % viac ako v roku 2015. Ale Escarrer varuje, že situácia sa môže už v najbližších mesiacoch zmeniť.

 

Verí však, že návštevníci z iných európskych štátov, predovšetkým Nemci a Škandinávci, by mohli nahradiť úbytok britských turistov.

 

Čo sa týka vyhliadok turistického priemyslu v tomto roku, Escarrer spomenul neistotu, ktorá predstavuje nástup nového amerického prezidenta Donalda Trumpa do úradu. Výmena v Bielom dome môže mať totiž veľký vplyv na medzinárodné vzťahy, predovšetkým na vzťahy USA s Mexikom a Kubou.

 

Hotelová sieť, ktorá vlani dosiahla čistý zisk 92,2 milióna eur, prevádzkuje 29 hotelov na Kube a ďalšie tri práve stavia.

 

"Nikto nevie, čo sa stane medzi USA a Kubou, ale počet amerických turistov na ostrove sa zvyšuje," povedal Escarrer.

 

Samotné Španielsko má za sebou z hľadiska turizmu mimoriadne úspešný rok. Počet zahraničných návštevníkov totiž v roku 2016 dosiahol nový rekord 75,3 milióna ľudí, čo bolo medziročne o 7,2 milióna osôb alebo 9,9 % viac.

 

Turistický priemysel je dôležitým odvetvím španielskej ekonomiky a pomáhal jej najmä počas nedávnej krízy. Podieľa sa viac ako 10 % na hrubom domácom produkte Španielska a poskytuje 11 % pracovných miest.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies