Španielsko upozornilo EÚ na podozrivé kyberzásahy do katalánskej krízy

NETKY.SK • 13 November 2017, 18:20 • 2 min
Španielsko upozornilo EÚ na podozrivé kyberzásahy do katalánskej krízy

BRUSEL - Španielsko upozornilo v pondelok partnerov z Európskej únie na dezinformačnú kampaň zameranú na destabilizáciu svojho nepokojného severovýchodného regiónu Katalánsko.

slovakia

left justify in out

Táto kampaň podľa tvrdenia Madridu zrejme prichádza z Ruska. Napísala to tlačová agentúra AP. Španielska ministerka obrany Dolores de Cospedalová povedala novinárom, že "mnoho týchto akcií prichádza z ruského územia", ale ešte nie je možné určiť, aký je ich presný zdroj, a ani to, či je do toho zapletená ruská vláda. Dodala, že niektoré z dezinformácií sa opakovane "šíria z územia Venezuely".

 

Španielska vláda prevzala katalánske právomoci pri riadení regiónu a na 21. decembra vyhlásila predčasné regionálne parlamentné voľby. Reagovala tak na to, že katalánska vláda uskutočnila 1. októbra zakázané referendum o nezávislosti. Niekoľko regionálnych ministrov vzali do väzby a zosadený líder Carles Puigdemont spolu so štyrmi spolupracovníkmi odišiel do Bruselu, kde bojujú proti svojmu vydaniu do Španielska na súdny proces. V prípade usvedčenia zo vzbury, protištátnej činnosti a sprenevery im hrozí až 30 rokov väzenia.

 

Cospedalová odmietla špekulovať, aký vplyv môžu mať spomínané dezinformačné aktivity na predvolebnú kampaň, alebo aké rozsiahle je toto šírenie lživých správ. Ministerka povedala, že ich počet "sa mení každý deň" a preto "sa to nedá konkretizovať".

 

Španielsky minister zahraničných vecí Alfonso Dastis už skôr uviedol, že existujú náznaky, že Julian Assange a ďalší ľudia "sa pokúšajú zasahovať do katalánskej krízy a manipulovať ňou" - minister mal pri tom na mysli nedávne stretnutie zakladateľa stránky WikiLeaks Assangea a jedného z popredných katalánskych predstaviteľov obhajujúcich nezávislosť. Španielsko minulý týždeň vyhlásilo, že tieto náznaky nemusia nutne znamenať, že do zasahovania je zapletená ruská vláda. 

 

Nezverejnilo tiež nijaký dôkaz na podporu tvrdenia o zasahovaní do katalánskej krízy. Útvar Európskej únie pre strategickú komunikáciu (East StratCom) nedávno hlásil viacero konkrétnych prípadov dezinformovania v ruských médiách napojených na Kremeľ. V minulomesačnej analýze so zameraním na ruskú televíznu talkšou Vesti nedeli sa uvádzalo, že niektoré ruské televízne stanice majú názor, že Európa sa "rozpadá", a Španielsko prirovnávajú k Ukrajine, ktorej Krymský polostrov anektovalo Rusko v roku 2014.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona