Španielsko triumfovalo vo finále nad Talianskom 4:0

NETKY.SK • 2 Júl 2012, 07:09 • 2 min
Španielsko triumfovalo vo finále nad Talianskom 4:0

Španielsko triumfovalo vo finále nad Talianskom 4 0 - Futbal Futbalisti Španielska obhájili titul majstra Európy, keď v nedeľňajšom finále EURO 2012 v Kyjeve zdolali Taliansko presvedčivo 4 0. Zverenci trénera Vicente del Bosqueho rozhodli o svojom triumf

slovakia

left justify in out

img

Futbalisti Španielska obhájili titul majstra Európy, keď v nedeľňajšom finále EURO 2012 v Kyjeve zdolali Taliansko presvedčivo 4:0.
      Zverenci trénera Vicente del Bosqueho rozhodli o svojom triumfe a v poradí treťom európskom primáte už v úvodnom dejstve zásluhou gólov Davida Silvu a Jordiho Albu, v závere duelu spečatili ich triumf striedajúci hráči Fernando Torres a Juan Mata.
      Španielsko, úradujúci majster sveta z MS 2010 v JAR, sa stalo historicky prvou krajinou, ktorej sa podarilo získať nepretržite tri trofeje z MS, resp. ME v rade. Tento zápis dosiahlo po vôbec prvom víťazstve nad Talianskom v rámci finálového turnaja MS či ME.

      finále:
      Španielsko - Taliansko 4:0 (2:0)
      Góly: 14. Silva, 41. Alba, 84. Torres, 88. Mata. Rozhodcovia: Proenca - Miranda, Santos (všetci Port.), ŽK: Pique - Barzagli, 64.000 divákov.
      zostavy a striedania:
      Španielsko: Casillas - Arbeloa, Pique, Ramos, Alba - Xavi, Busquets, Alonso - Silva (59. Pedro), Fabregas (75. Torres), Iniesta (87. Mata)
      Taliansko: Buffon - Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini (21. Balzaretti) - Pirlo - Marchisio, Montolivo (57. Motta), De Rossi - Balotelli, Cassano (46. Di Natale)

      Španielsky kormidelník poslal na ihrisko opäť základnú jedenástku bez klasického útočníka, napriek tomu boli úradujúci kontinentálni šampióni v repríze vzájomného duelu zo základnej C-skupiny (1:1) od začiatku aktívnejším i lepším tímom. Do prvej veľkej šance sa dostal v 10. minúte po Fabregasovom priťuknutí Xavi, ktorý poslal loptu tesne nad brvno Buffonovej brány. O štyri minúty neskôr sa však už Španieli tešili z vedúceho gólu, keď sa Fabregas natlačil až pred bránu a Silva poslal jeho spätnú prihrávku hlavou za bezmocného talianskeho gólmana - 1:0. Taliani sa snažili o čo najrýchlejšiu odpoveď, no Balotelliho pokus bol nepresný a so strelami Cassana si Casillas poradil. Španieli udreli druhýkrát krátko pred prestávkou, keď Xavi ideálne načasoval prihrávku na šprintujúceho ľavého obrancu Albu a ten zoči-voči Buffonovi nezaváhal - 2:0.
      Krátko po zmene strán sa Fabregas preštrikoval až pred Buffona, no tiesnený už nedokázal účinne zakončiť. Kontaktný gól mal na kopačke v 51. minúte striedajúci Di Natale, no Casillas jeho prudkú strelu dokázal skrotiť. "La Furia Roja" napriek tomuto momentu držala opraty duelu pevne v rukách, pričom rýchlymi a presnými kombináciami spôsobovala svojmu súperovi veľké problémy. Po hodine hry postihlo striedajúceho Mottu svalové zranenie a keďže taliansky kouč Prandelli už predtým vyčerpal všetky tri možnosti k striedaniu, jeho mužstvo dohrávalo duel iba o desiatich. V pohode hrajúci Španieli nepustili Taliansko ani do náznaku tlaku a naopak striedajúci Torres v 84. minúte svojim tretím gólom na šampionáte zvýšil už na 3:0, pričom sa stal historicky prvým hráčom, ktorý skóroval v dvoch finále ME. Torres sa vzápätí pričinil aj o konečný rezultát 4:0, keď pripravil gólovú pozíciu ďalšiemu hráčovi z lavičky Matovi.

      hlasy po zápase:
      Cesare Prandelli, tréner Talianska: "Od úvodných minút sme videli, že Španieli pôsobia na ihrisku čerstvejším dojmom. Posledný týždeň stál moje mužstvo veľa energie, ktorej nám už vo finále veľa nezostalo. Napriek vysokej prehre sme absolvovali fantastický turnaj. Gratulujem mojim chlapcom."
      Jordi Alba, obranca Španielska: "Moji spoluhráči písali v posledných rokoch históriu a dnes som k ďalšiemu veľkému úspechu prispel prvýkrát aj ja. Je to moja prvá veľká trofej. Iba ťažko tomu môžem uveriť. Pred finále som rodine a kamarátom povedal, že dám gól a napokon sa mi to splnilo. Fantázia!"
      Gianluigi Buffon, kapitán a brankár Talianska: "Myslím si, že sme dnes nehrali tak dobre, ako v minulých zápasoch. Španieli boli jednoducho lepší."
      Vicente del Bosque, tréner Španielska: "Uvedomujeme si, že sme dosiahli historický zápis. Máme z toho veľkú radosť. Myslím si, že väčšinu času sme mali zápas pod kontrolou a boli lepším tímom než Taliani. Odohrali sme skvelý turnaj, po ktorom môžeme oslavovať. Španielsko môže byť spokojné a sme hrdí na to, že sme ľudom priniesli radosť."
      Iker Casillas, kapitán a brankár Španielska: "Dokázali sme podržať loptu a vytvoriť si dostatok príležitostí, fungovalo nám to aj v defenzíve. Väčšina z nás je vzrastom nižšia, no odviedli sme dobrú prácu. Titul je výsledkom práce celého tímu."
      Leonardo Bonucci, obranca Talianska: "Dostali sme výprask. Prehrať sa dá aj vo finále, ale takto to bolí. Chýbalo nám väčšie nasadenie, akoby sme neboli stopercentne odhodlaní zvíťaziť."

      štatistiky:
      Španielsko - Taliansko 4:0
      strely: 14:11
      strely na bránu: 9:6
      strely mimo bránu: 5:5
      zblokované strely: 3:2
      rohy: 3:3
      ofsajdy: 3:3
      fauly: 17:10
      žlté karty: 1:1
      červené karty: 0:0
      držanie lopty v percentách: 52:48


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies