Španielsko: Státisíce ľudí protestovali proti ekonomickým reformám

NETKY.SK • 30 Marec 2012, 07:40 • 2 min
Španielsko: Státisíce ľudí protestovali proti ekonomickým reformám

panielsko Státisíce ľudí protestovali proti ekonomickým reformám - Politika Státisíce Španielov sa vo štvrtok zúčastnili na protestných pochodoch v rámci 24-hodinového generálneho štrajku, ktorý v krajine vyhlásili odborové organizácie na protest proti re

slovakia

left justify in out

img

Státisíce Španielov sa vo štvrtok zúčastnili na protestných pochodoch v rámci 24-hodinového generálneho štrajku, ktorý v krajine vyhlásili odborové organizácie na protest proti reformám pracovného trhu a úsporným opatreniam vlády.
      V Barcelone vypukli zrážky medzi protestujúcimi a políciou. Demonštranti podpaľovali smetné koše, rozbíjali okná a hádzali kamene na budovy. Polícia nasadila proti výtržníkom gumové projektily a slzotvorný plyn, najmenej jeden demonštrant podľa správ utrpel vážne zranenia.
      Protestné zhromaždenia sa konali na viac ako 100 miestach po celom Španielsku, informovala verejnoprávna televízia.
      Ministerstvo vnútra oznámilo, že zranenia pri násilných incidentoch počas dňa utrpelo 104 ľudí vrátane 58 policajtov. Takmer 180 osôb skončilo vo väzbe.
      Štrajk bol zameraný proti aktuálnej reforme pracovného trhu, uľahčujúcej firmám prepustiť zamestnancov a znižujúcej nárok na odstupné, ako aj proti úsporným opatreniam. Konzervatívna vláda premiéra Mariana Rajoya má práve dnes oznámiť veľké rozpočtové škrty vo výške desiatok miliárd eur.
      Dve najväčšie odborové organizácie vyhlásili, že vláda bude čeliť narastajúcim protestom, ak odmietne reformy pozmeniť. Ministerka práce Fátima Baňezová však uviedla, že reformná agenda, ktorá má širokú podporu európskych partnerov Madridu, je "nezastaviteľná". Cieľom je podľa nej znížiť rekordnú, takmer 23-percentnú nezamestnanosť.
      Štrajk, ktorý sa skončil o polnoci na dnes, najviac zasiahol závody. Takmer úplne sa zastavila prevádzka v automobilkách. Podľa odborov sa do protestnej akcie zapojili aj početní zamestnanci kovopriemyslu, chemického, textilného odvetvia, potravinárstva, stavebníctva, odvozu odpadu, poštových služieb či prístavov.
      Železnice, metrá a autobusová doprava obmedzili služby na asi 30 percent obvyklej prevádzky. V krajine okrem toho zrušili vyše 400 letov. Viacero regionálnych televízií prerušilo vysielanie. Väčšina kaviarní, reštaurácií, bánk a obchodov však ostala otvorená, uviedli miestne médiá.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona