Španielsko sprísňuje dohľad nad bankami

NETKY.SK • 5 Apríl 2013, 10:31 • 2 min
Španielsko sprísňuje dohľad nad bankami

MADRID - Španielska centrálna banka pripravuje reformu svojho systému dohľadu nad finančným systémom tak, aby bol v súlade s odporúčaniami Európskej únie, a vytvorí komisiu na dohľad nad predtým neregistrovanými sporiteľňami.

slovakia

left justify in out

Plán je súčasťou plnenia podmienok medzinárodnej finančnej pomoci vo výške viac než 40 mld. eur, ktoré španielsky bankový systém dostal v roku 2012. Centrálna banka v rámci neho vytvorí aj skupinu, ktorá by sa mala zamerať na boj proti praniu špinavých peňazí a finančné produkty, ktoré banky predávajú svojim zákazníkom, píše sa v oficiálnom vyhlásení. Ďalšia komisia by sa mala sústrediť na tzv. "zlú banku", ktorú Madrid musel vytvoriť ako podmienku na získanie balíka finančnej pomoci. 

Mnoho malých španielskych sporiteľní, známych ako "cajas", počas uplynulej dekády realitného rozmachu schvaľovala nadmerné množstvo úverov a lokálni politici ich používali na financovanie svojich obľúbených projektov. Práve straty bánk po prasknutí realitnej bubliny donútili Španielsko požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona