Španielsko si pripomína desiate výročie bombových útokov na vlaky v Madride

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 16:56 • 2 min
Španielsko si pripomína desiate výročie bombových útokov na vlaky v Madride

MADRID - Španielsko si dnes pripomína desiate výročie teroristických bombových útokov na osobné vlaky v hlavnom meste Madrid.

slovakia

left justify in out

Dosiaľ najrozsiahlejší atentát islamistických radikálov v Európe si vyžiadal 191 mŕtvych a takmer 2000 zranených, píše tlačová agentúra AP.
      

Na zádušnej omši v madridskej katedrále Almudena sa popri pozostalých obetí zúčastnili aj španielsky kráľ Juan Carlos I. a premiér Mariano Rajoy. Spomienkové podujatia sa konali aj na niekoľkých ďalších miestach v Madride. Občania však kládli vence a zapaľovali sviečky na železničných staniciach v celej krajine.
      

Teroristi 11. marca 2004 zaútočili na štyri regionálne vlaky desiatimi črepinovými bombami ukrytými v cestovnej batožine. K výbuchom došlo počas rannej dopravnej špičky. Súd v roku 2007 uznal za vinných z účasti na útokoch 18 osôb z 28 obžalovaných, pochádzajúcich najmä zo severnej Afriky.
      

Siedmi hlavní plánovači útokov sa tri týždne po incidente odpálili po tom, ako polícia obkľúčila ich úkryt na predmestí Madridu. Militanti, ktorí sa priznali k zodpovednosti za útoky, uviedli, že išlo o odplatu španielskej vláde za jej podporu vojny v Iraku a za prítomnosť španielskych jednotiek v Afganistane.
      

Vtedajšia vláda pod vedením konzervatívnej Ľudovej strany (PP) v súvislosti s útokmi opakovane poukazovala na baskických separatistov ako na hlavných podozrivých, a to aj po získaní dôkazov o účasti islamistov. V parlamentných voľbách, ktoré sa konali tri dni po atentátoch, PP zaznamenala porážku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies