Španielsko si predvolalo kvôli špionáži veľvyslanca USA

NETKY.SK • 28 Október 2013, 17:13 • 2 min
Španielsko si predvolalo kvôli špionáži veľvyslanca USA

MADRID/VARŠAVA - Španielsko si dnes predvolalo amerického veľvyslanca, aby s ním prediskutovalo podozrenia, že americký Národný bezpečnostný úrad odpočúval tisíce občanov Španielska.

slovakia

left justify in out

Španielsky denník El Mundo s odvolaním sa na dokument údajne získaný od bývalého spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena nedávno informoval, že NSA za jeden mesiac odpočula v Španielsku vyše 60 miliónov telefonických hovorov. "Hovoril som ráno s americkým veľvyslancom pred začiatkom tohto rokovania. Zatiaľ nemáme oficiálne náznaky, že naša krajina bola predmetom odpočúvania," uviedol podľa agentúry Reuters šéf španielskej diplomacie José Manuel García-Margallo vo Varšave na spoločnej tlačovej konferencii s poľským rezortným partnerom Radoslawom Sikorským. "Ako pri podobných záležitostiach v minulosti, aj teraz sme požiadali amerického veľvyslanca, aby nám poskytol všetky nevyhnutné informácie v tejto veci. Ak by sa to potvrdilo, mohlo by to zmariť atmosféru dôvery, ktorá tradične sprevádzala vzťahy medzi našimi krajinami," povedal García-Margallo.

Po stretnutí španielskeho štátneho tajomníka pre záležitosti Európskej únie Íňiga Méndeza de Vigo a veľvyslanca USA v Španielsku Jamesa Costosa vydala vláda v Madride komuniké, podľa ktorého požiadala USA o poskytnutie viacerých údajov od NSA. Španielsky premiér Mariano Rajoy minulý týždeň v piatok povedal, že nemá k dispozícii žiadny dôkaz o americkej špionáži v Španielsku. Podľa informácií medializovaných denníkom El Mundo malo zhromažďovanie telefonátov Španielov prebiehať od decembra 2012 do januára 2013. Obsah rozhovorov NSA nemala sledovať, no zhromažďovala tiež osobné údaje používateľov internetu, e-mailov, Facebooku a Twitteru v Španielsku.

V súvislosti so zverejňovaním nových informácií o činnosti NSA vedúci predstavitelia EÚ nastolili otázku dôvery vo vzťahoch so Spojenými štátmi. Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval na nadviazanie spolupráce francúzskych a amerických tajných služieb. Začiatkom tohto týždňa chcú Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová mimoriadne rokovať o odpočúvaní telefónov. K týmto rokovaniam sa môžu pridať aj predstavitelia ďalších štátov EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies