Španielsko sa ospravedlnilo Moralesovi

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 09:04 • 2 min
Španielsko sa ospravedlnilo Moralesovi

LA PAZ - Španielska vláda sa v pondelok prostredníctvom svojho veľvyslanca v Bolívii ospravedlnila za svoj podiel na komplikáciách sprevádzajúcich júlový spiatočný let vládneho špeciálu bolívijského prezidenta Eva Moralesa, ktoré viaceré európskej krajiny nevpustili do svojho vzdušného priestoru.

slovakia

left justify in out

Ich konanie pobúrilo krajiny juhoamerického kontinentu, ktoré žiadali od svojich partnerov na starom kontinente ospravedlnenie. To nakoniec prišlo prostredníctvom španielskeho veľvyslanca v bolívijskom hlavnom meste La Paz adresovanom tamojšiemu ministerstvu zahraničných vecí. V ňom najvyšší diplomat Madridu v Bolívii, ktorej dnešné územie bolo svojho času pod španielskou kontrolou, vyjadruje "hlbokú ľútosť z toho, čo sa stalo", a ponúkol "ospravedlnenie", čím zároveň "považuje celú záležitosť za uzatvorenú".

Bolívijská vláda si pred týždňom predvolala veľvyslancov Španielska, Francúzska, Talianska a Portugalska, od ktorých požadovala vysvetlenie, prečo ich krajiny minulý týždeň odmietli povoliť prelet špeciálu prezidenta Eva Moralesa vracajúceho sa zo summitu v Moskve do La Pazu. Reagovala tak na incident, keď musel Morales neplánovane pristáť vo Viedni. Dôvodom pre znemožnenie preletu bolo podozrenie, že v lietadle sa okrem prezidenta nachádza aj bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden žiadajúci jeho krajinu o azyl. Dohady o prítomnosti Snowdena na palube vyvolala skutočnosť, že po úteku z Hongkongu sa zdržiaval v tranzitnej zóne moskovského letiska Šeremetevo. Morales bol v Moskve na neformálnom summite krajín vyvážajúcich zemný plyn, pričom však použil iné letisko. 

Spojené štáty sa už niekoľko týždňov snažia 30-ročného Snowdena zadržať a postaviť pred súd za odhalenie tajných americko-britských programov sledovania telefonickej a internetovej komunikácie pre potreby spravodajských služieb. USA ho obvinili zo špionáže, krádeže vládneho majetku a nedovoleného zverejnenia tajných informácií týkajúcich sa národnej bezpečnosti. Snowden mal ešte minulý mesiac odletieť z Moskvy do kubánskej Havany, do lietadla však nakoniec nenastúpil a stále sa nachádza v tranzitnej zóne na moskovskom letisku Šeremetevo. Na stretnutí s ľudskoprávnymi aktivistami a právnikmi letisku v piatok vyhlásil, že chce požiadať o dočasný azyl v Rusku, keďže zatiaľ nemôže legálne vycestovať do Latinskej Ameriky vzhľadom na neplatné doklady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies