Španielsko sa dohodlo na riešení politickej krízy s vládou Katalánska

NETKY.SK • 21 December 2018, 09:10 • 2 min
Španielsko sa dohodlo na riešení politickej krízy s vládou Katalánska

BARCELONA - Lídri Španielska a Katalánska sa vo štvrtok na stretnutí v Barcelone dohodli, že budú hľadať riešenie politickej krízy, v ktorej sa katalánsky región ocitol po vlaňajšom neúspešnom pokuse o odtrhnutie sa od Madridu.

slovakia

left justify in out

Predsedovia oboch vlád - Pedro Sánchez a Quim Torra - to oznámili v spoločnom vyhlásení prijatom na záver schôdzky v Madride. 

 

Ústredná a regionálna vláda sa zhodli v názore, že existuje "konflikt vo veci budúcnosti Katalánska".

 

Madrid a Barcelona však dospeli k zhode v tom, že sa budú snažiť o "efektívny dialóg" s cieľom nájsť "politické riešenie, ktoré bude mať širokú podporu katalánskej spoločnosti".

 

img

vlajka Katalánska

 

Obe strany sa okrem toho dohodli, že členovia španielskej a katalánskej vlády sa zídu opäť v januári. Úrady si podľa vyhlásenia uvedomujú, že katalánska kríza a nárast separatistických tendencií v Katalánsku je jedným z hlavných problémov kráľovstva. Delegácia z Madridu deklarovala presvedčenie, že v rámci ústavy a štatútu Katalánska sa podarí nájsť vhodné politické riešenie.

Pokiaľ ide o prípadné referendum o nezávislosti Katalánska, postoj španielskej vlády sa nezmenil a je stále odmietavý.

Katalánsko si dnes pripomína výročie predčasných volieb. Ich výsledkom bolo vyhlásenie jednostrannej nezávislosti od Španielska

Pri príležitosti prvého výročia volieb sa počas dnešného dňa v Katalánsku očakávajú veľké demonštrácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona