Španielsko prepustilo nemeckého spisovateľa tureckého pôvodu

NETKY.SK • 21 August 2017, 06:00 • 2 min
Španielsko prepustilo nemeckého spisovateľa tureckého pôvodu

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel dnes privítal rozhodnutie španielskych úradov, ktoré dnes prepustili na slobodu nemeckého spisovateľa tureckého pôvodu Dogana Akhanliho.

slovakia

left justify in out

Akhanli bol zadržaný v sobotu počas dovolenky v španielskej Granade na základe tureckého podnetu cez Interpol, informovala agentúra DPA. Gabriel toto rozhodnutie španielskych úradov označil za víťazstvo nad tureckou vládou a jej záťahom voči kritikom.

 

"Bolo by strašné, keby Turecko mohlo zatýkať ľudí aj na druhom konci Európy za to, že pozdvihli svoj hlas proti prezidentovi (Recepovi Tayyipovi) Erdoganovi," uviedol Gabriel vo svojom dnešnom vyhlásení. Ako informoval spisovateľov advokát, zatiaľ nie je jasné, z čoho je Akhanli podozrivý. Nemecko po Akhanliho zadržaní ešte v sobotu vyzvalo Španielsko, aby ho nevydalo do Turecka. Gabriel v tejto veci v noci nadnes telefonicky hovoril so španielskymi kolegami. Dnes uviedol, že plne dôveruje španielskemu súdnictvu. "Viem, že naši priatelia a partneri v španielskej vláde vedia, čo je vo veci," dodal Gabriel.

 

Proces extradície, ktorý zvyčajne trvá niekoľko týždňov, je teraz plne v rukách španielskej justície. Ak usúdi, že žiadosť Turecka je oprávnená, posunie záležitosť španielskej vláde. Akhanli, ktorý má nemecké občianstvo, píše o arménskej genocíde. V Nemecku žije od roku 1991, keď opustil Turecko.

 

Vzťahy medzi Nemeckom a Tureckom sa neustále zhoršujú po tom, čo nemecký Spolkový snem označil masové zabíjanie Arménov osmanskými jednotkami za genocídu. Turecko je nástupníckym štátom osmanskej ríše a toto hodnotenie histórie spochybňuje, konštatovala agentúra DPA.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona