Španielsko predstaví daňovú reformu

NETKY.SK • 20 Jún 2014, 16:08 • 2 min
Španielsko predstaví daňovú reformu

MADRID - Španielsko chce stimulovať hospodársky rast znižovaním daní pre zamestnancov a firmy.

slovakia

left justify in out

Pravdepodobne najdôležitejšia reforma, akú prijme tento rok kabinet premiéra Mariana Rajoya, počíta aj s obmedzovaním daňových výnimiek a rozširovaním daňového základu. Návrh zákona podľa zdrojov agentúry Reuters predloží v piatok španielske ministerstvo financií. Reforma počíta so znížením najvyššej aj najnižšej sadzby dane z príjmu. Veľkým spoločnostiam má v závislosti od podmienok v ekonomike počas nasledujúcich dvoch rokov klesnúť daňová záťaž na 25 % zo súčasných 30 %. Výber daní v Španielsku bol v roku 2012 na úrovni 36,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo znamená v rámci 28-člennej EÚ jednu z najnižších mier.

 

Španielska ekonomika sa po kolapse tamojšieho realitného trhu v roku 2008 nachádza v recesii, alebo stagnuje. Od nástupu globálnej krízy skrachovali tisíce firiem a bez práce je každý štvrtý Španiel v produktívnom veku. Vládna prognóza počíta v tomto roku s posilnením výkonu štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny o 1,2 %. Schodok verejných financií chce vláda v Madride do roku 2016 stlačiť pod 3 % HDP z úrovne 6,6 % v roku 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies