Španielsko pozastaví autonómiu Katalánska v reakcii na jeho separatistické snahy

NETKY.SK • 20 Október 2017, 06:17 • 2 min
Španielsko pozastaví autonómiu Katalánska v reakcii na jeho separatistické snahy

MADRID - Španielska ústredná vláda vo štvrtok vyhlásila, že pozastaví autonómiu Katalánska a nastolí v tomto regióne na severovýchode krajiny priamu vládu.

slovakia

left justify in out

Madrid pristúpil k tomuto rozhodnutiu po tom, ako katalánsky líder Carles Puigdemont pohrozil, že pristúpi k formálnemu vyhláseniu nezávislosti, ak španielska vláda odmietne rokovať.

 

Španielsky premiér Mariano Rajoy vyhlásil, že v sobotu zvolá mimoriadne zasadanie kabinetu, na ktorom sa môže aktivovať predmetné opatrenie, prvé svojho druhu od konca 70. rokov 20. storočia, keď sa Španielsko vrátilo k demokracii. Socialistická opozícia uviedla, že vládu v tomto kroku podporuje, navrhuje však, aby bolo dané opatrenie obmedzené v rozsahu, ako aj v čase.

 

Puigdemont, ignorujúc ultimátum na ukončenie svojej kampane za odtrhnutie sa Katalánska, ktoré vypršalo vo štvrtok o 10.00 h SELČ, napísal Rajoyovi list, v ktorom sa vyhráža oficiálnou deklaráciou katalánskej nezávislosti. Táto slovná prestrelka vystupňovala neistotu ohľadom patovej situácie, ktorá vyvolala obavy zo spoločenských nepokojov, znížila vyhliadky rastu štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny a zneistila euro.

 

"Ak bude vláda pokračovať v marení dialógu a naďalej bude uplatňovať represiu, katalánsky parlament by mohol pristúpiť vo vhodnej chvíli k hlasovaniu o oficiálnom vyhlásení nezávislosti," uviedol Puigdemont.

 

Katalánsko, ktoré má odlišnú kultúru i jazyk, vyvolalo v Španielsku najväčšiu politickú krízu za niekoľko uplynulých desaťročí, keď 1. októbra zorganizovalo referendum o odtrhnutí sa od krajiny. Zúčastnilo sa na ňom 43 percent oprávnených voličov, z ktorých sa drvivá väčšina vyjadrila za suverenitu. Španielske súdy vyhlásili plebiscit za ilegálny, ale Puigdemont tvrdí, že výsledky hlasovania sú záväzné a musia sa rešpektovať. Európska únia odmietla v tejto veci prijať úlohu sprostredkovateľa s tým, že ide o internú záležitosť medzi Madridom a Barcelonou.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies