Španielsko podľa EK v súčasnosti nepotrebuje ďalšiu pomoc

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 16:16 • 2 min
Španielsko podľa EK v súčasnosti nepotrebuje ďalšiu pomoc

BRUSEL - Záchranný program pre Španielsko funguje a v súčasnosti nie je nutná dodatočná finančná injekcia do bankového sektora krajiny napriek jej ťažkej ekonomickej a fiškálnej situácii. Uviedla to v stredu Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Madrid požiadal eurozónu o pomoc v júni minulého roka, pričom sa vtedy obával hlavne o situáciu svojich bánk. Eurozóna mu prisľúbila pomoc v sume 100 mld. eur na rekapitalizáciu najproblémovejších bánk. Španielsko v rámci pomoci vyčerpalo 41,3 mld. eur.

"V súčasnosti neexistuje dôvod na to, aby sa predpokladalo ďalšie uvoľnenie financií v rámci tohto programu," uviedla Európska komisia v tretej revízii programu pomoci Španielsku. "V zvyšku španielskych bánk sa buď pri stresovom testovaní nezistil nedostatok kapitálu, alebo boli schopné takýto nedostatok pokryť súkromnými prostriedkami," konštatovala EK.

Španielsko, ktoré je štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny, trpí rekordnou nezamestnanosťou na úrovni takmer 27 % a za posledných päť rokov bolo buď v recesii alebo na pokraji recesie. Táto situácia výrazne obmedzila priestor vlády pre manévrovanie. Makroekonomika krajiny sa však v posledných mesiacoch trochu zlepšila. Osobitne posilnil čistý export, čo pomohlo zmenšiť deficit bežného účtu platobnej bilancie krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies