Španielsko oslavuje štátny sviatok bez vlády

NETKY.SK • 12 Október 2016, 14:51 • 2 min
Španielsko oslavuje štátny sviatok bez vlády

MADRID - Španielsko dnes slávi štátny sviatok, ktorý je oslavou výročia objavenia Nového sveta moreplavcom Krištofom Kolumbom a súčasne aj dňom španielskych ozbrojených síl.

slovakia

left justify in out

V uliciach Madridu sa dnes konala slávnostná vojenská prehliadka, ktorej sa prizeral kráľ Filip VI. s kráľovnou Letiziou a ich dcérami Leonor a Sofiou. Prvýkrát v novodobých dejinách sa prehliadka konala v situácii, keď krajina nemá vládu.

 

Tento stav v Španielsku trvá už takmer rok, keďže po parlamentných voľbách z vlaňajšieho decembra a následných predčasných v júni sa žiadnej z parlamentných strán nepodarilo zostaviť koaličnú vládu. Parlamentné voľby z 20. decembra 2015 totiž prakticky ukončili tradičný systém dvoch dominantných politických strán v Španielsku, keďže voliči poslali do parlamentu aj nové politické subjekty. Táto situácia sa zopakovala aj v júni.

 

Ak nová vláda nevznikne do konca októbra, budú sa - zrejme koncom decembra - konať ďalšie voľby. Úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy však minulý týždeň vyhlásil, že tretie voľby v priebehu roka by boli "šialenstvom". Podľa vlastných slov sa mieni usilovať o rýchlu dohodu so socialistami, keďže Španielsko naliehavo potrebuje novú plnohodnotnú vládu.

 

Na zostavenie menšinovej vlády Rajoy ako šéf najsilnejšej strany potrebuje len to, aby ju pri hlasovaní v parlamente podporilo aj niekoľko opozičných poslancov, alebo aby sa aspoň zdržali hlasovania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies