Španielsko má nového kráľa Filipa VI.

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 06:56 • 2 min
Španielsko má nového kráľa Filipa VI.

MADRID - Vo štvrtok zasadne na španielsky trón nový kráľ Filip VI. Vládcom sa stáva po svojom otcovi, 76-ročnom Juanovi Carlosovi, ktorý v stredu podvečer podpísal svoju abdikáciu.

slovakia

left justify in out

Bývalý monarcha uvoľnil trón o 30 rokov mladšiemu synovi Felipemu, ktorý sa stal novým kráľom v noci zo stredy na štvrtok úderom polnoci (miestneho času). Abdikáciu Juana Carlosa začiatkom júna pomerne nečakane ohlásil premiér Mariano Rajoy. Výmenu na tróne sprevádzajú demonštrácie za ukončenie monarchie a vyhlásenie republiky, počas štvrtkových ceremónií ich však z bezpečnostných dôvodov zakázali.

 

Kedysi veľmi populárny Juan Carlos zohrával úlohu pri prechode Španielska na demokraciu po páde diktatúry Francisca Franca v 70. rokoch. V poslednom čase však stratil podporu verejnosti pre korupčné škandály a iné prešľapy. Najmladšia dcéra Cristina čelí súdnemu konaniu pre údajné finančné zločiny. Samotný kráľ má viaceré zdravotné ťažkosti a podstúpil nedávno niekoľko operácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies