Španielsko: Gibraltár je ako Falklandy, podporujeme Argentínu

NETKY.SK • 6 September 2013, 15:39 • 2 min
Španielsko: Gibraltár je ako Falklandy, podporujeme Argentínu

MONTEVIDEO - Španielska vláda podporuje Argentínu v jej snahe znovu získať kontrolu nad Falklandskými ostrovmi, v ktorých vidí paralelu so situáciou okolo Gibraltáru. Vyjadril sa tak minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo počas štvrtkovej návštevy Uruguaja.

slovakia

left justify in out

Podľa neho sú "podobnosti veľké", pričom Gibraltár aj Falklandy sa podľa slov šéfa španielskej diplomacie "potrebujú dekolonizovať". Ako povedal, Buenos Aires môže počítať s podporou Madridu v spore s Londýnom, s ktorým sa o kontrolu nad sporným gibraltárskym územím hádajú zase Španieli. García-Margallo sa taktiež vyjadril k britským tvrdeniam, že o statuse Falklánd a Gibraltáru majú rozhodovať ich obyvatelia. Španielsko je však s Britmi ochotné kedykoľvek rokovať, dodal minister.

Spor medzi Britmi a Španielmi vznikol po nedávnom rozhodnutí Gibraltáru vybudovať vo svojich vodách umelý útes. Opatrenie má slúžiť na zastavenie španielskych rybárskych lodí, ktoré sa neoprávnene plavili v gibraltárskych vodách. Španielsko v reakcii sprísnilo kontroly na hranici s Gibraltárom, čo na jedinom priechode viedlo k niekoľkohodinovým zdržaniam. Kontroly zastavila až intervencia britskej vlády.

Gibraltár nachádzajúci sa na juhu Pyrenejského polostrova patrí medzi britské zámorské územia. Jeho strategická poloha umožňuje kontrolovať spojenie medzi Stredozemným morom a Atlantickým oceánom. Španielsko odovzdalo kontrolu nad Gibraltárom Britom začiatkom 18. storočia. Španielske pokusy o jeho opätovné pripojenie stroskotali na troch referendách, v ktorých väčšina spomedzi približne 30 tisíc obyvateľov návrat pod španielsku kontrolu odmietla. Podobne je na tom aj ďalšie britské zámorské územie Falklandské ostrovy. Británia nad nimi prevzala kontrolu v roku 1833. Argentína tento krok nikdy neuznala a v roku 1982 sa rozhodla územie obsadiť. Krátka, no krvavá vojna sa skončila kapituláciou Argentíny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies