Španielsko chce za šéfa Euroskupiny De Guindosa

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 15:36 • 2 min
Španielsko chce za šéfa Euroskupiny De Guindosa

BRUSEL - Španielsky premiér Mariano Rajoy verejne podporil kandidatúru svojho ministra hospodárstva Luisa de Guindosa na post šéfa Euroskupiny. Súčasný šéf neformálneho združenia ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem čelí viacerým výzvam na odstúpenie zo svojej európskej funkcie po tom, ako sa nemiestne vyjadril na adresu južných krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

Tlačová agentúra Belga uviedla, že šéf španielskej pravicovo-centristickej vlády v nedeľu vyhlásil, že De Guindos by bol dobrým šéfom Euroskupiny. Rajoy to povedal v kontexte škandálu, ktorému čelí Dijsselbloem. Ten v rozhovore pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung pripomenul, že "solidarita je nesmierne dôležitá", zároveň však dodal, že krajiny žiadajúce o finančnú pomoc "nemôžu minúť všetky svoje peniaze na pijatiku a potom žiadať o podporu".

 

Dijsselbloemove slová rozhnevali predovšetkým politikov a europoslancov z južných členských štátov EÚ, ktoré boli predmetom programov finančnej pomoci. Premiéri Talianska a Portugalska žiadajú jeho demisiu, rovnako aj veľká skupina ľavicových a zelených poslancov Európskeho parlamentu.

 

Funkčné obdobie súčasného šéfa Euroskupiny vyprší v januári 2018. Dijsselbloem vyjadril ľútosť nad svojimi slovami, rezignáciu však vylúčil. Jeho rivalom v roku 2015, po skončení prvého mandátu, bol práve De Guindos, holandský minister financií si však funkciu udržal.

 

"Španielsky minister hospodárstva je jednou z najvýznamnejších a najkompetentnejších postáv Euroskupiny," povedal Rajoy v rozhovore pre španielsky denník El Pais. De Guindos pôsobí ako nestraník v Rajoyovom kabinete a zásluhou dramatických škrtov sa mu podarilo znížiť rozpočtový deficit krajiny a dohliadal aj na realizáciu európskeho záchranného plánu pre španielsky bankový sektor.

 

Európsky týždenník Politico v tejto súvislosti pripomenul, že De Guindos nie je jediný kandidát na šéfa Euroskupiny. Hoci nestraník, je členom stredo-pravej vlády, a teda v tábore európskych ľudovcov, ktorí majú v EÚ tri najvyššie predsednícke funkcie - Európsku komisiu, Európsky parlament a Európsku radu. Socialisti majú iba šéfa Euroskupiny a šéfku diplomacie EÚ.

 

V rámci 19-člennej Euroskupiny majú ľavicové vlády vo Francúzsku, Portugalsku a na Slovensku. Francúzi sú pred voľbami, Portugalsko je predmetom procedúry nadmerného deficitu, v hre by sa tak mohol ocitnúť minister financií SR Peter Kažimír, uvádza Politico, ktorému však môže ublížiť postoj slovenskej vlády k otázke utečencov, a tiež nižší rating krajiny, ako majú západní členovia EÚ.

 

Do hry o šéfa Euroskupiny sa môžu dostať aj liberáli, ako tretia politická skupina, ktorí nemajú žiadnu top-pozíciu v štruktúrach EÚ. Z ministrov financií eurozóny sem patria tí z Luxemburska a Slovinska (ak Holandsko po voľbách nebude mať liberálneho ministra financií). Luxemburčan Jean-Claude Juncker je však šéfom eurokomisie, a tak sa do súťaže o nástupcu Dijsselbloema môže dostať prvá žena, slovinská ministerka financií Mateja Vraničarová Ermanová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies