Španielsko chce do októbra dosiahnuť dohodu s Britániou ohľadom Gibraltáru

NETKY.SK • 21 September 2018, 07:03 • 2 min
Španielsko chce do októbra dosiahnuť dohodu s Britániou ohľadom Gibraltáru

MADRID - Španielsko dúfa, že do októbra dosiahne dohodu s Britániou ohľadom Gibraltáru po vystúpení tejto ostrovnej krajiny z Európskej únie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Uviedol to vo štvrtok španielsky premiér Pedro Sánchez.

 

Španielsko tiež potrebuje prechodné obdobie, aby dosiahlo s Britániou dohody v záležitostiach týkajúcich sa environmentálnych a daňových zákonov a tiež zákonov týkajúcich sa obchodovania s tabakovými výrobkami, povedal Sánchez. "Dohodu ohľadom Gibraltáru potrebujeme mať do októbra," povedal novinárom na neformálnom summite EÚ v rakúskom Salzburgu.

 

Gibraltár, zámorské teritórium Británie na južnom cípe Pyrenejského polostrova, opustí EÚ spoločne s Britániou budúci rok 29. marca. Nie je súčasťou colnej únie EÚ, ale v podnikaní panujú obavy, že regulácia hraníc by sa po tzv. brexite v marci budúceho roka mohla sprísniť. Mohlo by to mať neblahé účinky aj na prosperujúcu ekonomiku tohto malého územia, ktoré sa spolieha na pracovníkov prichádzajúcich zo Španielska.

 

Bilaterálne rokovania medzi Londýnom a Madridom o Gibraltáre prebiehajú už od začiatku tohto roka, pričom štátni zamestnanci sa v oboch krajinách zúčastnili už na šiestich stretnutiach. Sánchez uviedol, že medzi krajinami panujú určité rozdiely v otázke súdnej a policajnej spolupráce a voľného pohybu ľudí. Verí však, že k dohode medzi britskou a španielskou vládou dôjde do polovice októbra. Dodal, že britský prístup na rokovaniach bol doteraz veľmi konštruktívny.

 

Madrid sa na rokovaniach dotkol spoločného spravovania gibraltárskeho letiska a posilnenia spolupráce v oblasti kontroly daní a hraníc.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies