Emilio Botin, predseda Banco Santander, zomrel na infarkt

NETKY.SK • 10 September 2014, 14:50 • 2 min
Emilio Botin, predseda Banco Santander, zomrel na infarkt

MADRID - Španielsky bankový magnát Emilio Botin, ktorý vybudoval z miestnej Banco Santander globálny finančný ústav, zomrel na infarkt vo veku 79 rokov.

slovakia

left justify in out

Výbor banky pre funkcie a odmeny dnes v tejto súvislosti oznámil, že navrhne predstavenstvu banky, aby na post svojho predsedu vymenovali jeho dcéru Anu Botinovú. Informovali o tom agentúry Reuters a AP. "Jednomyseľne sa zhodli na Ane Patricii Botinovej," povedal agentúre nemenovaný zdroj z banky.
     

Emilio Botin bol známy svojím praktickým prístupom k vedeniu banky, navštevoval pobočky a stretával sa so zamestnancami. Aj on kedysi vystriedal vo funkcii svojho otca a podarilo sa sériou akvizícií urobiť zo španielskej banky najväčší finančný ústav v eurozóne a významného hráča na bankovom trhu v Latinskej Amerike. Medzi desať hlavných trhov banky patria Španielsko, Brazília, Británia, Mexiko, Portugalsko, Nemecko, Chile, Argentína, Poľsko a USA. Banco Santander má 102 miliónov klientov a viac ako 186.000 zamestnancov.
     

Botin mal tiež veľký vplyv v politických kruhoch v Španielsku aj v zahraničí, stretával sa s členmi španielskej kráľovskej rodiny aj s premiérmi a tiež s hlavami štátov Južnej Ameriky.
     

Jedna z hovorkýň banky pod podmienkou zachovania anonymity potvrdila, že Emilio Botin v noci nadnes vo svojom dome zomrel na infarkt.
     

Akcie Banco Santander dnes počas ranného obchodovania v reakcii na túto správu oslabili o 1,8 % a španielsky hlavný akciový index klesol o 1 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona