Španielsko a Maroko rozbili dve bunky verbovačov pre džihád IS

NETKY.SK • 12 Október 2016, 14:19 • 2 min
Španielsko a Maroko rozbili dve bunky verbovačov pre džihád IS

MADRID - Španielska a marocká polícia zadržali vo svojich krajinách štyroch Maročanov podozrivých z militantných islamistických aktivít. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na španielske ministerstvo vnútra.

slovakia

left justify in out

Zatknutiu predchádzali dva roky policajného vyšetrovania a sledovania dvoch podozrivých osôb, ktoré žili v Španielsku, ale vycestovali do Sýrie a Iraku, kde sa pridali k jednotkám džihádstickej organizácie Islamský štát (IS). Druhú dvojicu podozrivých zadržali v Maroku. Muži tvorili dve bunky - jedna sídlila v Maroku, druhá v Španielsku.

 

Muži zadržaní v Španielsku prisahali vernosť IS a boli v "priamom, stálom a sústavnom kontakte s verbovačmi a vedením teroristickej organizácie", uvádza sa vo vyhlásení španielskeho ministerstva vnútra.

 

Poslaním marockej bunky bolo šírenie islamistickej propagandy a indoktrinácia s cieľom posilniť tamojšie štruktúry islamistov, zatiaľ čo bunka v Španielsku sa mala venovať výberu, verbovaniu a indoktrinácii nových členov, ktorí by mohli byť vyslaní do oblasti konfliktu v Sýrii a Iraku, píše sa v citovanom dokumente.

 

K zadržaniu došlo v meste Altea na východe Španielska, v jeho severoafrickej exkláve Ceuta, ako aj v marockých mestách Tetuán a Finídik, ktoré leží neďaleko od Ceuty. Na policajnej akcii sa zúčastnili aj zložky tajných služieb oboch krajín.

 

Zadržané osoby predstavovali nebezpečenstvo nielen kvôli svojim schopnostiam indoktrinovať, radikalizovať a verbovať adeptov pre džihád, ale aj kvôli svojim možnostiam presúvať sa do oblasti konfliktu s cieľom zomrieť tam mučeníckou smrťou či spáchať teroristický útok v krajine svojho pôvodu alebo pobytu, upozornilo španielske ministerstvo. V utorok Španielsko oznámilo zadržanie iných dvoch verbovačov do radov IS.

 

Po tom, ako vlani v susednom Francúzsku došlo k sérii teroristických útokov, je Španielsko v stave pohotovosti a na svojom území posilnilo bezpečnostné opatrenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies