Španielski socialisti majú v Pedrovi Sánchezovi nového lídra

NETKY.SK • 27 Júl 2014, 15:03 • 2 min
Španielski socialisti majú v Pedrovi Sánchezovi nového lídra

MADRID - Niekdajšieho basketbalistu Pedra Sáncheza Péreza Castejóna zvolili delegáti mimoriadneho zjazdu Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE) počas víkendu za nového generálneho tajomníka tohto najsilnejšieho opozičného subjektu krajiny.

slovakia

left justify in out

Teraz by sa dobrý rečník, ktorý podľa znalcov pomerov v mnoho pripomína niekdajšieho španielskeho premiéra Josého Luisa Zapatera, mal stať vyzývateľom ľudoveckého premiéra Mariana Rajoya.
      

Šarmatný, 42-ročný docent ekonómie má za sebou mimoriadnu politickú kariéru. Iba pred niekoľkými týždňami ho v Španielsku poznali iba zasvätení, veď 190 centimetrov vysoký poslanec, ktorý sa do zákonodarného zboru dostal iba ako náhradník, sa často do popredia netlačil, vyplýva z informácií tlačovej agentúry DPA.
      

Muž, ktorý obvykle chodí v džínsach, bielej košeli a športovej obuvi, sa prezentuje ako politik ulice. V uplynulých mesiacoch najazdil na motorovom vozidle po krajine v rámci vlastnej prezentačnej kampane na úrovni miestnych a regionálnych organizácií strany okolo 40.000 kilometrov. V primárkach spred dvoch týždňov sa potom presadil voči dvom straníckym konkurentom.
      

Prvou výzvou, ktorá čaká na novozvoleného lídra PSOE, je vystúpenie z tieňa andalúzskej premiérky Susany Diazovej (39), považovanej vlastne za najväčšiu nádej strany, ktorá však kandidatúru stať sa nástupkyňou odstúpivšieho lídra strany Alfreda Péreza Rubalcabu odmietla.
      

Skutočná skúška ohňom potom čaká na Pedra Sáncheza Péreza Castejóna na jar 2015, keď sa v Španielsku usktuočnia regionálne a komunálne voľby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies