Španielski senátori preskúmajú, či môže vláda v Madride zastaviť pokusy Katalánska o vyhlásenie nezávislosti

NETKY.SK • 23 Október 2017, 14:29 • 2 min
Španielski senátori preskúmajú, či môže vláda v Madride zastaviť pokusy Katalánska o vyhlásenie nezávislosti

BARCELONA/MADRID - Španielske politické strany určili v pondelok 27 senátorov, aby preskúmali, ako konkrétne môže vláda v Madride zasiahnuť do riadenia Katalánska a zastaviť pokusy tohto regiónu o vyhlásenie nezávislosti.

slovakia

left justify in out

Komisia vytvorená v pondelok pozostáva z 15 členov vládnucej Ľudovej strany (PP) španielskeho premiéra Mariana Rajoya a zo šiestich členov vedúcej opozičnej Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE), pričom menšie strany si podelili zvyšok. Do článku 155 španielskej ústavy, ktorý bude komisia skúmať, patrí aj možnosť odvolania katalánskej regionálnej vlády presadzujúcej nezávislosť, vrátane odvolania jej predsedu Carlesa Puigdemonta a jeho ministrov.

 

Komisia podľa očakávania oboznámi Puigdemonta so svojimi plánmi a pozve ho, aby jej vysvetlil svoj postoj, s najväčšou pravdepodobnosťou do štvrtka 26. októbra - ešte pred piatkovým hlasovaním španielskeho Senátu o aktivovaní článku 155. Rajoyova strana má v španielskom Senáte nadpolovičnú väčšinu, čo zaručuje schválenie plánu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Katalánci síce požadujú predčasné voľby, no podľa prieskumu, by sa obsadenie v parlamente nezmenilo

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies