Španielski ľudovci vyzvali PSOE pridať sa do koalície, alebo sa stiahnuť

NETKY.SK • 5 Marec 2016, 17:07 • 2 min
Španielski ľudovci vyzvali PSOE pridať sa do koalície, alebo sa stiahnuť

MADRID - Španielsky úradujúci premiér Mariano Rajoy sa opäť pokúša vyvinúť tlak na vytvorenie koalície medzi jeho Ľudovou stranou (PP) a socialistami (PSOE) po tom, ako ich líder Pedro Sánchez uplynulý piatok v parlamente už druhýkrát v priebehu niekoľkých dní nezískal dostatočnú podporu na vytvorenie nového vládneho kabinetu.

slovakia

left justify in out

Rajoy dnes v príhovore k priaznivcom PP kritizoval Sáncheza za plytvanie časom pri pokusoch o vytvorenie koalície, ktorá v parlamente nemala dostatočnú podporu. Súčasne ho vyzval, aby sa PSOE buď spojila s PP do novej vlády, alebo sa stiahla do úzadia.

 

"Naša panuka stále platí, a ak sa vám nepáči, umožnite vládnuť strane, ktorá vyhrala (voľby)," vyhlásil Rajoy. Najviac hlasov v decembrových voľbách, hoci nie parlamentnú väčšinu, získala práve PP, pripomenula agentúra Reuters.

 

PSOE a liberálne hnutie Občania (Ciudadanos) by mali v pondelok začať svoje spoločné rokovať s ostatnými politickými stranami, uviedol dnes hovorca PSOE.

 

Jazýčkom na váhach je strana Môžeme (Podemos), ktorá avizovala, že bude hlasovať proti každej koalícii s účasťou PP. Sánchez zasa opakovane vyhlasuje, že PP nepodporí žiadny pakt, ktorým by sa k moci opäť dostal Rajoy.

 

Španielske strany sa neúspešne snažia o zostavenie novej vlády už od parlamentných volieb konaných 20. decembra, v ktorých ani jeden z hlavných politických táborov nezískal väčšinu potrebnú na zostavenie vlády.

 

Najskôr sa o sformovanie koalície bezvýsledne pokúšal líder doposiaľ vládnucich konzervatívcov Mariano Rajoy. Kráľ Filip VI. potom poveril zostavením vlády Sáncheza ako šéfa druhej najsilnejšej strany.

 

Ak sa nepodarí sformovať nový kabinet do 2. mája, budú sa 26. júna konať predčasné voľby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies