Španielski liberáli pripustili, že môžu podporiť novú vládu premiéra Mariana Rajoy

NETKY.SK • 10 August 2016, 18:06 • 2 min
Španielski liberáli pripustili, že môžu podporiť novú vládu premiéra Mariana Rajoy

MADRID - Úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy privítal dnes rozhodnutie liberálnej centristickej strany Ciudadanos (Občania), na základe ktorého by mohla podporiť jeho snahu o vytvorenie novej vlády konzervatívnej Ľudovej strany (PP). Črtá sa tak riešenie politickej krízy v Španielsku po tom, ako ani v opakovaných parlamentných voľbách nezískala žiadna strana väčšinu a rokovania o vytvorení vládnej koalície boli doteraz bezúspešné.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP uviedla, že Rajoy po stretnutí s predsedom Ciudadanos Albertom Riverom označil za "pozitívny krok" predloženie nových podmienok, po ktorých splnení by liberáli boli ochotní zahlasovať za vyjadrenie dôvery novej vláde PP. Premiér však zároveň varoval, že krajine hrozia i tretie voľby, ak sa Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) nevzdá úmyslu hlasovať proti ľudovcom.


Nové návrhy Ciudadanos musí podľa Rajoya posúdiť výkonný výbor PP, ktorý má zasadať 17. augusta.


Aj v prípade podpory zo strany Ciudadanos, ktorí v júnových predčasných voľbách skončili ako štvrtí v poradí, budú Rajoyovi konzervatívci potrebovať na získanie dôvery v parlamente dodatočné hlasy v ich prospech alebo aspoň to, aby sa ich protivníci hlasovania zdržali. Ciudadanos majú v 350-člennej dolnej komore parlamentu 32 kresiel, zatiaľ čo PP ich má 137, teda o 39 menej, ako by potrebovala na dosiahnutie väčšiny.


Rivera pôvodne vyhlasoval, že Ciudadanos by sa hlasovania o pokračovaní vládnutia PP zdržali, v utorok však naznačil, že by sa mohli zachovať inak, ak by konzervatívci pristúpili na súbor podmienok, ako sú reforma volebného zákona či opatrenia proti korupcii.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies