Španielskeho kráľa vítali v Barcelone piskotom

NETKY.SK • 26 Február 2018, 06:28 • 2 min
Španielskeho kráľa vítali v Barcelone piskotom

BARCELONA - Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont uviedol, že španielsky kráľ Filip VI. bude "v Katalánskej republike vítaný, keď požiada o odpustenie" za svoje konanie po referende z 1. októbra 2017, v ktorom sa väčšina Kataláncov vyslovila za odštiepenie Katalánska od Španielska.

slovakia

left justify in out

Puigdemont sa týmto svojím tweetom pridal ku kritikom panovníkovej prítomnosti na slávnostnom otvorení veľtrhu mobilných technológií - Mobile World Congress - v Barcelone.

 

Na protest proti zásahu španielskej polície počas spomínaného referenda i proti Filipovým reakciám na dianie v Katalánsku kráľa v Barcelone v nedeľu neprivítala ani primátorka mesta Ada Colauová, ani predseda regionálneho parlamentu Roger Torrent a ani iní predstavitelia katalánskeho vedenia.

 

Katalánski politici kráľa kritizujú za to, že neodsúdil tvrdý postup španielskej polície voči ľuďom, ktorí chceli v referende hlasovať a v reakcii na výsledky plebiscitu sa nevyslovil ani za dialóg medzi katalánskym a španielskym vedením. Povedal iba, že je odhodlaný zabezpečiť "súlad medzi Španielmi". Policajné násilie počas referenda s približne 900 zranenými kráľ nijako nekomentoval.

 

Filip VI. na svoju prvú návštevu Barcelony od kontroverzného referenda pricestoval spolu s podpredsedníčkou vlády Sorayou Sáenzovou. Ich príchod do dejiska slávnostnej večere pre účastníkov Mobile World Congressu v centre Barcelony sprevádzal piskot demonštrantov a búchanie do hrncov. Do centra mesta však v nedeľu podvečer prišli aj prívrženci zotrvania Katalánska vo zväzku so Španielskom, ktorí Filipovi vyjadrili svoju podporu.

 

Spomínaný plebiscit sa konal napriek zákazu španielskych úradov, ktoré následne obmedzili autonómny štatút Katalánska, zosadili tamojšiu vládu i regionálny parlament a vypísali predčasného voľby. Tie sa na sklonku decembra roku 2017 opäť skončili víťazstvom prívržencov nezávislosti Katalánska od Španielska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies