Španielskeho kráľa Filipa VI. privítal v Bruseli belgický kráľ Filip

NETKY.SK • 12 November 2014, 19:04 • 2 min
Španielskeho kráľa Filipa VI. privítal v Bruseli belgický kráľ Filip

BRUSEL - Španielskeho kráľa Filipa VI. privítal dnes v Bruseli belgický kráľ Filip. Ide o prvú oficiálnu návštevu mladého španielskeho monarchu aj s kráľovnou Letiziou v Belgicku, hoci oba kráľovské rody po desaťročia spájajú silné priateľské väzby.

slovakia

left justify in out

Španielsky kráľovský pár sa po zvítaní s belgickým kráľom a jeho manželkou, kráľovnou Matildou, odobral na stretnutie s premiérom Belgicka Charlesom Michelom a šéfom diplomacie Didierom Reyndersom a rokoval aj s predsedami oboch komôr parlamentu.
     

Podľa belgickej tlače silné priateľské puto medzi oboma kráľovskými rodmi trvá od roku 1975, keď Juan Carlos nastúpil na španielsky trón, pričom mal neoceniteľnú podporu zo strany belgického kráľa Baudouina. Obaja monarchovia aj s rodinami sa často stretali a keď kráľ Baudouin 31. júla 1993 nečakane zomrel v Motrile, v Španielsku, tamojší kráľ vynaložil všetko úsilie, aby uľahčil prevoz telesných pozostatkov svojho priateľa do Belgicka.
     

Priateľstvo medzi kráľovskými dvormi pokračovalo aj za éry Alberta II, brata zosnulého kráľa, a jeho manželky Paoly a prenieslo sa aj na novú generáciu monarchov.
     

Oboch Filipov na tróne spája aj ďalšia skutočnosť a to, že najvyššiu funkciu získali v relatívne mladom veku po abdikácii svojich otcov. Kráľ Filip zasadol na uvoľnený trón v júli minulého roku potom ako sa pre demisiu rozhodol jeho otec, kráľ Albert II. O jedenásť mesiacov neskôr, 19. júna 2014, po abdikácii Juana Carlosa I., v súlade s ústavným zákonom o abdikácii, si na španielsky trón zasadol korunný princ Filip.
     

Obaja králi, ešte pred nástupom na trón, vykonávali rôzne štátnické povinnosti a reprezentovali svoju krajinu doma aj v zahraničí.
     

Oboch monarchov, ktorých krajiny spája spoločná historická minulosť, keď územie Belgicka bolo v rokoch 1516 – 1714 súčasťou španielskej koruny, spájajú aj podobné politické problémy súčasnosti. Španielsko čelí odstredivým tendenciám Katalánska a Baskicka, Belgickému kráľovstvu zas hrozí odchodom do histórie narastajúci flámsky separatizmus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies