Španielske úrady rozbili gang, ktorý chcel poslať zbrojnú techniku do Iránu

NETKY.SK • 7 Apríl 2014, 16:51 • 2 min
Španielske úrady rozbili gang, ktorý chcel poslať zbrojnú techniku do Iránu

MADRID - Španielske úrady rozbili skupinu, ktorá údajne chcela Iránu dodať priemyselné zariadenia použiteľné na výrobu zbraní, čo je v rozpore s medzinárodnými sankciami.

slovakia

left justify in out

Španielske ministerstvo vnútra v pondelok informovalo, že zadržalo štyri osoby – troch Španielov a jedného Iránca. Skupina je obvinená, že okrem týchto zariadení chceli do Iránu dodávať aj technologické informácie vrátane inžinierskych projektov, ktoré sa dali využiť na výrobu rakiet. Operácia pod názvom Terracota prebehla v mestách Barcelona, Tarragona a Palma de Mallorca.

Vyšetrovanie sa začalo už pred rokom, keď polícia zaznamenala nákup dvoch prístrojov od britskej zbrojnej spoločnosti.

 

„Prístroje priviezli do Španielska nelegálne v snahe utajiť ich skutočnú konečnú destináciu a čakali na vhodný čas, aby ich mohli poslať do Iránu,“ píše sa vo vyhlásení ministerstva. Oba prístroje sa dali použiť na výrobu raketových obalov ako aj na súčiastky pre centrifúgy na obohacovanie uránu. Západ obviňuje Irán zo snahy vyrobiť jadrovú bombu, Teherán však tvrdí, že jeho nukleárny program má výlučne mierový účel. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona