Španielske úrady chcú utratiť psa zdravotnej sestry nakazenej ebolou

NETKY.SK • 8 Október 2014, 08:07 • 2 min
Španielske úrady chcú utratiť psa zdravotnej sestry nakazenej ebolou

MADRID - K obetiam šíriacej sa epidémie eboly čoskoro zrejme pribudne aj pes. Konkrétne ide o psa španielskej zdravotnej sestry, ktorá sa vírusom nakazila a je v súčasnosti v karanténe v jednej z madridských nemocníc. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Španielske úrady chcú nechať zviera utratiť, nakoľko sa obávajú, že pes by mohol prispieť k šíreniu choroby. Zákrok v utorok oficiálne nariadil príslušný súd. Štúdie síce dokazujú, že psy sa vírusom eboly môžu nakaziť a nemusia sa u nich pritom prejavovať žiadne symptómy, avšak nie je celkom jasné, či je možný prenos vírusu zo psa na človeka.
      

Laboratórne experimenty na iných zvieratách nasvedčujú, že vírus sa môže nachádzať v slinách a exkrementoch nakazených živočíchov. Súd dospel k takémuto rozhodnutiu na základe tvrdenia, že podľa dostupných vedeckých poznatkov nemožno vylúčiť, že psy môžu byť prenášačmi choroby.
      

Španielska organizácia na ochranu práv zvierat Animal Equality spochybňuje rozhodnutie úradov. Kritizuje najmä fakt, že úrady "chcú obetovať zviera bez stanovenia diagnózy či zváženia možnosti umiestniť zviera do karantény."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona