Španielske euromince s portrétom Filipa VI. budú v obehu od roku 2015

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 11:30 • 2 min
Španielske euromince s portrétom Filipa VI. budú v obehu od roku 2015

BRUSEL - Európska komisia (EK) a Európska centrálna banka (ECB) budú musieť poskytnúť súhlas na razenie nových euromincí v Španielsku s podobou budúceho kráľa Filipa VI.

slovakia

left justify in out

Španielske úrady oznámili, že pôjde o mince v nominálnej hodnote 1 a 2 eurá, na ktorých je v súčasnosti vyobrazený odchádzajúci kráľ Juan Carlos I. Nové euromince by sa do obehu mali dostať najskôr v roku 2015. Výnimkou môžu byť špeciálne pamätné limitované série euromincí pre zberateľov, ktoré by sa do obehu mohli dostať ešte v priebehu tohto roka.
      

Španielske štátna mincovňa už vyrazila všetky mince určené pre tento rok, čo znamená, že nové euromince budú uvedené do obehu až po schválení zo strany EK a ECB, najskôr v priebehu budúceho roka.
      

Kým dôjde k samotnej razbe a emisii nových mincí, španielsky kráľovský dvor musí najskôr odsúhlasiť návrhy grafikov a autorov portrétu nového kráľa. Pre princa Felipeho to však nebude po prvý raz, keď sa jeho portrét ocitne na minciach. Stalo sa tak už v roku 2004, keď si Španielsko pamätnou 12-eurovou mincou pripomenulo sobáš korunného princa s princeznou Letiziou Ortiz Rocasolanovou.
      

Okrem toho sa portrét nového kráľa Španielska dostane aj na známky, podobne ako to bolo aj v prípade Juana Carlosa I. 
      

Pre zberateľov euromincí sú výmeny na kráľovských dvoroch EÚ obohatením ich zbierok. Generačná výmena na trónoch v Holandsku a Belgicku (v roku 2013) znamenala, že na holandských eurominciach kráľovnú Beatrix od tohto roku nahradil kráľ Viliam Alexander. Podobná situácia je aj v Belgicku, kde sa čoskoro dostanú do obehu euromince, na ktorých už nebude portrét bývalého monarchu Alberta II., ale podoba nového kráľa Filipa (bez okuliarov). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies