Španielske banky si od ECB požičajú okolo 30 mld. eur

NETKY.SK • 8 September 2014, 09:07 • 2 min
Španielske banky si od ECB požičajú okolo 30 mld. eur

MADRID - Španielske banky budú od Európskej centrálnej banky (ECB) žiadať úvery v objeme okolo 30 mld. eur v rámci programu na podporu poskytovania úverov spoločnostiam a domácnostiam. V nedeľu to vyhlásil španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos pre noviny La Vanguardia.

slovakia

left justify in out

ECB pripravila program poskytovania lacných úverov bankám, aby im tak dala impulz na poskytovanie väčšieho množstva úverov. To by malo obnoviť hospodársky rast v EÚ. Množstvo bánk obmedzovalo úverovanie, keďže posilňovali vlastný kapitál. Prvá časť nového plánu ECB na poskytovanie úverov odštartuje 18. septembra. Druhá časť by sa podľa návrhov mala uskutočniť v decembri. 

 

Minister taktiež uviedol, že Španielsko sa pokúsi predať viac akcií zoštátnenej spoločnosti Bankia v polovici októbra. "Stále sme sa nerozhodli aké percento predáme,“ povedal minister. Vláda vo februári predala balík akcií spoločnosti Bankia vo výške 7,5 %. Cena sa vtedy vyšplhala na 1,51 eura za akciu. V piatok pritom akcie tejto firmy ukončili obchodovanie na úrovni 1,53 eura za akciu. 

 

Luis de Guindos zároveň vyhlásil, že španielska ekonomika by mala v treťom štvrťroku medzikvartálne posilniť o 0,5 %. V druhom štvrťroku si hospodárstvo krajiny pripísalo 0,6 %. Za celý rok 2014 by mala španielska ekonomika rásť o 1,5 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona