Španielske banky budú musieť ľuďom s hypotékami vracať peniaze

NETKY.SK • 22 December 2016, 08:04 • 2 min
Španielske banky budú musieť ľuďom s hypotékami vracať peniaze

MADRID - Španielske banky možno budú musieť klientom s hypotékami vracať časť peňazí. Dôvodom je prekvapivé rozhodnutie Európskeho súdneho dvora (ESD).

slovakia

left justify in out

ESD rozhodol, že banky musia odškodniť klientov s hypotékami, ktoré obsahovali klauzulu o minimálnej úrokovej sadzbe. Tá zabránila u hypoték s pohyblivým úrokom tomu, aby sadzba padla nižšie v súlade so situáciou na trhu. Rozhodnutie ESD prekvapilo finančné inštitúty rovnako ako expertov. Podľa zdroja zo španielskej centrálnej banky to španielsky bankový sektor môže stáž vyše 4 miliardy eur.

 

Rozhodnutie znamená úder pre španielsky bankový sektor, ktorý má sanáciu na rozdiel od Talianska už dávno za sebou. Španielsko dostalo na tento účel od Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) do konca roka 2013 vyše 41 miliárd eur.

 

Investorov rozsudok ESD šokoval a akcie finančných inštitútov, ktorých sa týka, ako sú Banco Sabadell, Banco Popular, Caixabank a Liberbank, prudko klesli. Druhá najväčšia banka krajiny BBVA odhaduje, že rozsudok ESD znamená dodatočné náklady vo výške 1,2 miliardy eur. Caixabank odhaduje svoje náklady na 750 miliónov eur.

 

Španielske finančné inštitúty poskytovali hypotéky, ktoré mali v zmluvne stanovenú minimálnu úrokovú sadzbu. Bez tejto klauzuly by mesačné splátky potom, keď úrokové sadzby padli, museli klesnúť viac. Spotrebitelia sa obrátili na súd a požadujú od bánk vrátenie peňazí, ktoré podľa ich názoru zaplatili navyše.

 

Španielsky najvyšší súd v máji označil takéto klauzuly za neplatné. To však platilo do budúcnosti, spotrebitelia si nemohli podľa tohto rozhodnutia nárokovať vrátenie peňazí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies