Španielske banky asi budú musieť klientom vrátiť miliardy eur

NETKY.SK • 21 December 2016, 16:54 • 2 min
Španielske banky asi budú musieť klientom vrátiť miliardy eur

MADRID - Španielskym bankám hrozí, že budú musieť vrátiť niekoľko miliárd eur klientom, ktorým zhruba od roku 2009 do roku 2013 poskytli hypotekárne pôžičky.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z rozhodnutia Európskeho súdneho dvora v súvislosti s klauzulami o minimálnych úrokoch v dohodách o hypotekárnych úveroch. Európsky súdny dvor v stredu zrušil rozhodnutie španielskeho súdu, ktorý v roku 2013 anuloval klauzuly o minimálnych úrokoch, ale oslobodil banky od povinnosti vrátiť klientom peniaze, ktoré vďaka týmto klauzulám do roku 2013 zarobili.


Klauzuly o minimálnych úrokoch znamenali, že klienti nemohli profitovať z poklesu oficiálnych úrokových sadzieb pod stanovenú úroveň. Takéto klauzuly banky začali uplatňovať približne v roku 2009, kedy vypukla finančná kríza. Európsky súdny dvor uviedol, že ohraničenie dátumu pre odškodnenie je nezlučiteľné s legislatívou Európskej únie. Skupina španielskych finančných analytikov odhadla, že banky krajiny budú musieť klientom vrátiť 4,5 mld. eur. Akcie viacerých veľkých bánk na madridskej burze po tejto správe oslabili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona