Španieli a Portugalci napadli FIFA v Európskej komisii

NETKY.SK • 9 Február 2015, 15:28 • 2 min
Španieli a Portugalci napadli FIFA v Európskej komisii

MADRID - Španielske a portugalské futbalové kluby prostredníctvom vedení svojich ligových súťaží napadli na Európskej komisii rozhodnutie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) o zákaze vlastnenia hráčov tretími stranami. Podľa ich názoru predpis porušuje právne normy Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Podľa rozhodnutia exekutívy FIFA z minulého roka musia práva na hráčov vlastniť kluby a nie tretia strana. Podľa zaužívanej praxe na Pyrenejskom polostrove či v Južnej Amerike často kupovala futbalistov súkromná osoba a následne ho nechala hrať v jednom klube. Pri prestupe však zároveň inkasovala financie z predaja. Nová legislatíva mala vstúpiť do platnosti 1. mája. 

 

"Tento zákaz porušuje normy na ochranu hospodárskej súťaže Európskej únie. Preto sme podali sťažnosť na Európsku komisiu, keďže FIFA obmedzila ekonomickú slobodu klubov, hráčov a tretích strán," píše sa vo vyhlásení predstaviteľov líg zo Španielska a Portugalska. 

 

FIFA konala na základe odporučenia šéfa kontinentálnej UEFA Michela Platiniho. Vlastnenie hráčov tretími stranami už dávnejšie zakázali v anglickej Premier League. FIFA verí, že táto legislatíva pomôže finančne slabším klubom a prinesie im potrebné financie. Podľa hráčskeho agenta Jorgeho Mendesa, ktorý zastupuje aj Cristiana Ronalda, Jamesa Rodrígueza či Josého Mourinha, je to katastrofické rozhodnutie. Ak by Európska komisia vyhovela sťažnosti, FIFA by mohla dostať pokutu aj vo výške niekoľkých miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies