Španielska vláda zhabala hlasovacie lístky, ktoré mali byť použité pri referende za samostatnosť Katalánska

NETKY.SK • 21 September 2017, 07:08 • 2 min
Španielska vláda zhabala hlasovacie lístky, ktoré mali byť použité pri referende za samostatnosť Katalánska

MADRID - Španielske ministerstvo vnútra v stredu oznámilo, že policajtom sa podarilo zhabať takmer desať miliónov hlasovacích lístkov, ktoré plánovala katalánska regionálna vláda použiť pri referende o samostatnosti Katalánska.

slovakia

left justify in out

To sa má konať 1. októbra, španielska vláda však proti jeho konaniu všemožne bojuje. Okrem hlasovacích lístkov polícia zhabala pri zásahu v sklade neďaleko Barcelony aj informačné cedule s nápismi, ktoré chceli organizátori referenda vyvešať na volebné miestnosti, ako aj materiály pre volebné komisie.

Katalánsky regionálny prezident Carles Puigdemont, ktorý stále trvá na tom, že referendum sa uskutoční, v stredu vyhlásil, že španielska vláda sa v snahe konanie referenda znemožniť uchyľuje k "totalitným praktikám".

Cez víkend sa v Barcelone s Puigdemontom a starostkou Barcelony Adou Colau, dvoma najvýraznejšími predstaviteľmi katalánskej regionálnej politickej scény, stretlo viac ako 700 starostov miest a obcí Katalánska a odkázali Madridu, že referendum sa bude konať ah napriek zastrašovaniu zo strany centrálnej španielskej vlády.

Vláda starostom, ktorí poskytnú vo svojich obciach budovy pre konanie referenda, hrozí zatýkaním a trestným stíhaním a niektorých z nich už začala vyšetrovať a vypočúvať. Napriek tomu veľká väčšinov katalánskych starostov trvá na tom, že miesta na konanie referenda poskytne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona