Španielska vláda zavádza nové pravidlá na kontrolu výdavkov Katalánska

NETKY.SK • 15 September 2017, 16:08 • 2 min
Španielska vláda zavádza nové pravidlá na kontrolu výdavkov Katalánska

MADRID - Španielska vláda prijala nové opatrenia na kontrolu rozpočtových výdavkov autonómneho regiónu Katalánsko. Informoval o tom dnes v Madride španielsky minister financií Cristóbal Montoro.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP Montoro vysvetlil, že španielska vláda schválila sériu zmlúv, ktorá ustanovuje inovatívny systém kontroly výdavkov Katalánska.

 

Minister uviedol, že dané opatrenie by malo byť dostatočnou zárukou, že sa z rozpočtových prostriedkov bude financovať protizákonná činnosť. Spresnil, že katalánske úrady majú 48 hodín na to, aby sa s týmito novými pravidlami oboznámili.

 

K tomuto kroku vláda v Madride pristúpila v situácii, keď sa v Katalánsku pripravuje referendum o jeho nezávislosti vypísané na 1. októbra. Ústredná vláda tento plebiscit považuje za protizákonný a napadla ho na ústavnom súde.

 

Katalánska vláda vo štvrtok oznámila Madridu, že nebude podávať týždňové správy o svojom hospodárení, ako jej to v júli - avšak v mesačných intervaloch - nariadilo Montorom vedené ministerstvo.

 

Podpredseda katalánskej vlády Oriol Junqueras, ktorý zodpovedá za ekonomické záležitosti, uviedol, že tieto kontroly boli politicky motivované. Montoro ich však bránil s tým, že ich cieľom bolo zabezpečiť v Katalánsku rozpočtovú stabilitu a chrániť španielsky právny poriadok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona