Španielska vláda sa pokúsi zablokovať aj nové katalánske hlasovanie

NETKY.SK • 28 Október 2014, 08:35 • 2 min
Španielska vláda sa pokúsi zablokovať aj nové katalánske hlasovanie

MADRID - Španielska vláda urobila v pondelok prvý krok k zablokovaniu tzv. konzultácií s občanmi, ktoré Katalánsko plánuje na budúci mesiac usporiadať namiesto referenda o nezávislosti od Španielska, ktorého konanie súd pozastavil.

slovakia

left justify in out

Katalánsko, bohatá oblasť na severovýchode Španielska, sa tento mesiac vzdalo plánovaného referenda, ktoré sa malo uskutočniť 9. novembra, ale vyhlásilo, že zákon mu umožňuje uskutočniť nezáväzné "konzultácie s občanmi", ktoré by zmapovali postoj obyvateľstva k odtrhnutiu regiónu. Hlasovanie má byť otvorené pre kohokoľvek, kto bude chcieť odovzdať svoj hlas.
      

Španielsky premiér Mariano Rajoy je odhodlaný iniciatívu zablokovať, ak sa ukáže, že je nezákonná, a v pondelok požiadal Radu štátu o jej názor na tieto verejné konzultácie, čo je prvý zákonný krok k ich zastaveniu.
      

Kancelária premiéra vo vyhlásení zverejnenom na svoje webovej stránke uviedla, že Rajoy požiadal radu, aby urýchlene prijala stanovisko a vláda sa následne v piatok mohla rozhodnúť, ako má reagovať. Katalánsko má vlastný jazyk a kultúru. V dôsledku španielskej ekonomickej krízy a odmietnutím Madridu poskytnúť Katalánsku viac autonómie jeho dlhoročné snahy za nezávislosť za posledné desaťročie zosilneli.
      

Španielsky ústavný súd pozastavil referendum o nezávislosti po tom, ako ho vláda požiadala, aby vyhlásil referendum za nezákonné. Môže trvať aj roky, kým ústavný súd vynesie svoje konečné rozhodnutie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies