Španielska vláda: Povedali nám, že Snowden je v lietadle

NETKY.SK • 5 Júl 2013, 16:58 • 2 min
Španielska vláda: Povedali nám, že Snowden je v lietadle

MADRID - Španielska vláda v piatok potvrdila obdržanie informácie, že stíhaný Američan Edward Snowden je na palube bolívijského vládneho špeciálu. V piatkovom rozhovore pre tamojšiu televíziu to potvrdil minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo.

slovakia

left justify in out

Od koho však takúto informáciu dostali, šéf španielskej diplomacie nepovedal. Podľa jeho slov sa však nemajú za čo ospravedlňovať, keďže španielsky vzdušný priestor pre bolívijského prezidenta údajne uzavretý nebol.

"Pracujem s informáciami, aké mi dajú. Povedali nám, že je jednoznačne vo vnútri (lietadla). Opatrenia všetkých európskych krajín, či už správne alebo nesprávne, boli v súlade s poskytnutými informáciami o tom, čo sa ide diať. Nedá sa v danom momente overovať, či je pravda, čo mi hovoria - musíte konať okamžite," povedal García-Margallo, ktorého krajina podľa Bolívie spolu s Francúzskom, Talianskom a Portugalskom v stredu nevpustila Moralesovo lietadlo do svojho priestoru.

Bolívijská vláda v stredu potvrdila, že požiada generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna o vyšetrenie konania európskych krajín. Juhoamerická krajina sa plánuje sťažovať na Francúzsko, Španielsko, Portugalsko a Taliansko, ktoré nevpustili bolívijský vládny špeciál do svojho priestoru a donútili ho tak pristáť na viedenskom letisku Schwechat. Bolívijské lietadlo letelo z Moskvy, kde sa zúčastnil na stretnutí zástupcov krajín vyvážajúcich plyn. Snowden sa nachádza na tamojšom letisku, odkiaľ žiada 21 krajín vrátane Bolívie o azyl, aby sa vyhol stíhaniu za prezradenie rozsiahlych špionážnych programov. Bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb na palube bolívijského stroja nenašli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona