Španielska vláda je odhodlaná zablokovať znovuzvolenie Puigdemonta do funkcie premiéra

NETKY.SK • 25 Január 2018, 14:10 • 2 min
Španielska vláda je odhodlaná zablokovať znovuzvolenie Puigdemonta do funkcie premiéra

MADRID - Španielska vicepremiérka Soraya Sáenzová de Santamaría vo štvrtok uviedla, že vláda urobila prvý krok, aby zabránila bývalému katalánskemu lídrovi Carlesovi Puigdemontovi znovu sa postaviť na čelo tohto bohatého španielskeho regiónu, napísala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Španielska vláda požiadala svoj najvyšší poradný orgán - Štátnu radu -, aby preskúmal možnosť podať na ústavnom súde odvolanie proti rozhodnutiu predsedu katalánskeho parlamentu Rogera Torrenta navrhnúť ako jediného kandidáta na zostavenie katalánskej vlády práve Puigdemonta, uviedla na tlačovej konferencii Sáenzová de Santamaría.

 

Zároveň dodala, že ak bude rozhodnutie Štátnej rady pozitívne, vláda sa proti Torrentovmu rozhodnutiu okamžite odvolá. Torrent v pondelok (22.1.) povedal, že Puigdemont je jediným kandidátom s podporou dostatočnou na to, aby sa pokúsil zostaviť novú katalánsku vládu, ktorá vzíde z volieb do regionálneho parlamentu z 21. decembra 2017.

 

Katalánsky parlament, v ktorom majú po voľbách väčšinu prívrženci nezávislosti tohto regiónu, mal práve v pondelok oznámiť meno kandidáta na premiérsky post. Po nominácii by mala nasledovať rozprava poslancov a koncom januára hlasovanie o premiérovi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies