Španielska princezná Cristina sa bude obhajovať pred súdom

NETKY.SK • 8 Február 2014, 09:32 • 2 min
Španielska princezná Cristina sa bude obhajovať pred súdom

MADRID - Najmladšia dcéra španielskeho kráľa Juana Carlosa bude v sobotu vypovedať pred súdom na ostrove Malorka v súvislosti s podozreniami, že sa mohla podieľať na daňových únikoch a praní špinavých peňazí.

slovakia

left justify in out

Štyridsaťosemročnú Cristinu, vojvodkyňu z Palma de Mallorca, predvolal sudca vyšetrujúci už od roku 2010 údajné zločiny jej manžela Iňakiho Urdangarina, hoci zatiaľ voči nej nevzniesli žiadne obvinenia. Podľa pôvodných informácií sa malo pojednávanie uskutočniť až v marci, bez ohľadu na termín však bude prvým prípadom, keď sa postaví pred súd pokrvný príbuzný španielskeho monarchu, čo poškodzuje povesť celej rodiny.

Cristinin manžel známy ako bývalý olympionik čelí podozreniu, že spolu s bývalým obchodným partnerom spreneveril verejné prostriedky vo výške šesť miliónov eur prostredníctvom nadácie, ktorej predsedal. V nadácii pôsobila i Cristina, ktorá bola zároveň spoluvlastníčkou spoločnosti označenej vyšetrovateľmi za prostriedok prepierania spreneverených peňazí. Žalobu proti Cristine podala krajne pravicová nátlaková skupina Manos Limpias (Čisté ruky), zatiaľ čo samotné daňové úrady proti nej nič nemajú a dôvod pre vznesenie obvinení nevidí ani štátna prokuratúra. Vojvodkyňa mala vypovedať pred súdom už v roku 2012, a to v súvislosti s korupciou, rozhodnutie však prokuratúra na základe odvolania zrušila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies