Španielska polícia zatkla štyroch ľudí podozrivých z náboru do radov IS

NETKY.SK • 24 Február 2015, 13:41 • 2 min
Španielska polícia zatkla štyroch ľudí podozrivých z náboru do radov IS

MADRID - Španielska polícia zatkla štyri osoby podozrivé z verbovania dobrovoľníkov do džihádistických jednotiek, ako aj zo šírenia propagandy Islamského štátu. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na španielske ministerstvo vnútra.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo spresnilo, že dve osoby boli zadržané v španielske enkláve Melilla na severe Afriky a ďalšie dve v Katalánsku na severovýchode Španielska. Totožnosť zadržaných úrady nezverejnili.
     

Dvojica zadržaná v Melille využívala internetové platformy, aby v španielčine šírila informácie o Islamskom štáte. Venovala sa aj náboru dobrovoľníkov, obzvlášť žien, aby sa pridali k bojujúcim islamistom v zahraničí.
     

Španielsko v posledných rokoch zadržalo desiatky osôb podozrivých zo sympatizovania s radikálnymi islamistami, pričom k zatknutiu veľkej časti z nich došlo v španielskych enklávach Melilla a Ceuta, ktoré susedia s Marokom.
     

Koncom minulého roku OSN vydala správu, podľa ktorej po boku IS v Iraku a Sýrii bojuje až 15.000 dobrovoľníkov z 80 krajín sveta, vrátane európskych štátov. 
     

Úspech pri nábore do oddielov IS vysvetľuje OSN práve "ovládnutím" internetu, najmä sociálnych sietí, verbovačmi IS.    
     

Podľa odborníkov väčšina "regrútov" zo západných krajín sú tínedžeri - chlapci, ale aj dievčatá -, ktorí nemajú žiadne skúsenosti ani väzby na daný región či islamistov. Pre obavy, že by po návrate mohli predstavovať riziko pre svoju domovskú krajinu, mnohé štáty zvažujú preventívne represívne opatrenia, ako je zhabanie pasu či zákaz cestovania za hranice. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona