Španielska polícia zatkla dvojčatá, ktoré sa s vedomím matky chystali do Sýrie

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 11:46 • 2 min
Španielska polícia zatkla dvojčatá, ktoré sa s vedomím matky chystali do Sýrie

MADRID - Španielska polícia zatkla dnes na severovýchode krajiny dvoch tínedžerov, ktorí mali v pláne odcestovať do Sýrie a pridať sa tam k islamistickým jednotkám. Informovalo o tom španielske ministerstvo vnútra.

slovakia

left justify in out

K zatknutiu dvoch tínedžerov-dvojčiat vo veku 16 rokov došlo dnes ráno v Badalone, vzdialenej od Barcelony asi 11 kilometrov, kde boli v rámci razie zatknutí aj ďalší dvaja podozriví - rodičia chlapcov. Podľa španielskych zdrojov ide o pár pôvodom z Maroka, ktorý bol napojený na islamistickú sieť. Chlapci mali do Sýrie cestovať dnes a cez Maroko.

 

Dvojica bratov bola pod dohľadom španielskych úradov od času, keď do Sýrie odcestoval jeden z ich starších bratov, ktorý sa pripojil k islamistom a v roku 2014 tam prišiel o život. Ministerstvo vnútra dnes vyslovilo predpoklad, že mladík sa zrejme pridal k skupinám napojeným na extrémistickú organizáciu Islamský štát.

 

Podľa dostupných informácií tínedžeri prestali chodiť do školy a zapísali sa na štúdium Koránu v madrase v Tetuáne v Maroku, kde mali prejsť "procesom radikalizácie". Ministerstvo zdôraznilo, že tento krok, ako aj prípravu na vyslanie do oblasti konfliktu v Sýrii a Iraku chlapci urobili s plným vedomím svojich zákonných zástupcov vrátane matky.

 

V poslednom čase sa španielskym úradom podarilo odhaliť a rozbiť niekoľko islamistických buniek, ktoré sa venovali náboru nových síl pre Islamský štát. Časť buniek bola odhalená aj v španielskych enklávach Melilla a Ceuta, ktorých hranice sú jediné pozemné medzi Európou a Afrikou.

 

Podľa odhadov sa k džihádistom v Iraku a Sýrii už pridalo približne 100 Španielov, čo je však v porovnaní s bilanciou uvádzanou Francúzskom, Britániou či Nemeckom stále relatívne nízky počet.

Polícia v týchto krajinách zintenzívnila svoje aktivity pri odhaľovaní islamistických sietí najmä po januárových útokoch islamistov v Paríži, ktorých obeťou sa stalo 17 ľudí vrátane členov redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý zverejňoval karikatúry proroka Mohameda.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies