Španielska polícia zadržala nebezpečného islamistu IS z Maroka, verboval adeptov na páchanie útokov

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 11:35 • 2 min
Španielska polícia zadržala nebezpečného islamistu IS z Maroka, verboval adeptov na páchanie útokov

MADRID - Španielske ministerstvo vnútra dnes informovalo o zatknutí mimoriadne nebezpečného islamistu pôvodom z Maroka. Zadržaný muž je podozrivý z členstva v džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) a považovaný za priamu hrozbu pre bezpečnosť štátu, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva vnútra.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters spresnila, že tento 32-ročný Maročan bol zadržaný dnes ráno počas razie v centre Madridu. Muž je "silne radikalizovaný." Pri sebe mal množstvo propagandistických materiálov IS vrátane návodu pre samovražedných atentátnikov.

 

Polícia vo svojom vyhlásení dodala, že zadržaní boli aj ďalší dvaja Maročania vo veku 38 a 33 rokov, ktorí so spomínaným radikálom bývali v jednom byte. Radikál sa ich údajne snažil indoktrinovať.

 

Reuters dodal, že španielska televízia odvysielala záznam z policajného zásahu, pri ktorom ozbrojení policajti prenikli do bytového domu a potom z neho vyviedli mužov oblečených v bielych odevoch, s motorkárskymi prilbami na hlavách a putami na rukách.

 

Podľa vyhlásenia španielskej vlády zradikalizovaný Maročan bol mimoriadne nebezpečný - jeho konanie bolo podobné aktivitám tých, ktorí nedávno spáchali útoky v Británii a vo Francúzsku.

 

Predpokladá sa, že muž bol prostredníctvom internetu v kontakte s členmi IS v Sýrii a Iraku a pokúšal sa v Španielsku naverbovať nových adeptov na páchanie islamistických útokov.

 

Španielska polícia zatkla od roku 2015 už zhruba 200 podozrivých džihádistov. Úrady totiž v tom roku zvýšilo stupeň bezpečnostného rizika v krajine na druhý najvyšší.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies