Španielska polícia zadržala Alžírčana podozrivého zo šírenia propagandy IS

NETKY.SK • 14 Február 2017, 15:23 • 2 min
Španielska polícia zadržala Alžírčana podozrivého zo šírenia propagandy IS

MADRID - Španielske úrady zadržali v meste Bilbao na severe krajiny Alžírčana, ktorý je podozrivý zo schvaľovania a šírenia islamistickej propagandy.

slovakia

left justify in out

Španielske ministerstvo vnútra dnes informovalo, že 44-ročný zadržaný sa venoval samoštúdiu ideológie extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), ktorú následne šíril na internetových sociálnych sieťach.

 

Ministerstvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že muž bol v minulosti sledovaný pre podozrenie z údajného poskytovania peňazí a falšovania dokladov totožnosti pre teroristickú sieť al-Káida.

 

Španielske ministerstvo konštatovalo, že proces radikalizácie muža sa v uplynulých mesiacoch zrýchlil, pričom sa prejavoval aj jeho takmer úplnou izoláciou od okolia, keďže svoje bydlisko opúšťal len veľmi výnimočne.

 

Súčasne však muž bol veľmi aktívny na internete, kde bol administrátorom viacerých webových stránok šíriacich takmer výlučne mediálne výstupy Islamského štátu. Niektoré z nich sa podľa ministerstva vyznačovali "extrémnym násilím".

 

Medzi osobami, ktoré muž cez internet často kontaktoval, sú delikventi známi polícii z obchodovania s drogami, ako aj ďalšie osoby, ktoré polícia vyšetrovala v súvislosti s objasňovaním prípadov terorizmu v krajinách EÚ.

 

Vzhľadom na Alžírčanove aktivity na sociálnych sieťach sa teraz španielski vyšetrovatelia zaujímajú o osoby, s ktorými bol v kontakte, a to nielen v Španielsku, ale aj v iných európskych štátoch, ako aj v oblastiach ozbrojených konfliktov. Cieľom vyšetrovateľov je odhaliť zámery zadržaného Alžírčana.

 

Od aktivovania štvrtého stupňa pohotovosti pred teroristickými útokmi, ktorý v Španielsku platí od roku 2015, tamojšie úrady zadržali už 187 osôb podozrivých z terorizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies