Španielska polícia plánuje obsadiť volebné miestnosti v Katalánsku

NETKY.SK • 27 September 2017, 15:24 • 2 min
Španielska polícia plánuje obsadiť volebné miestnosti v Katalánsku

BARCELONA/MADRID - Španielska vláda v utorok informovala o pláne prevziať kontrolu nad volebnými miestnosťami v Katalánsku v rámci úsilia zmariť referendum o nezávislosti tohto regiónu od Španielska.

slovakia

left justify in out

Spor ohľadne nadchádzajúceho referenda, naplánovaného na nedeľu 1. októbra, uvrhlo Španielsko do jednej z najväčších politických kríz od nastolenia demokracie v 70. rokoch minulého storočia, ktorej predchádzali desaťročia vojenskej diktatúry.

 

Podľa nemenovaného predstaviteľa centrálnej vlády v Madride úrady podnikli dostatočné opatrenia, aby predišli zmysluplnému referendu, pretože Kataláncom chýba volebná komisia, volebné urny či hlasovacie lístky patriace k základným nástrojom transparentného hlasovania.

 

Španielska vláda v utorok nariadila príslušníkom katalánskeho regionálneho policajného zboru, aby identifikovali správcov miestnych škôl a ďalších verejných budov, ktorých priestory sa podľa predpokladov použijú ako volebné miestnosti v spornom referende o nezávislosti.

 

Príkaz zistiť osobné údaje týchto oficiálnych zástupcov a úradníkov zaslal polícii vrchný prokurátor v Katalánsku, uviedlo španielske ministerstvo vnútra.

 

Nariadenie tak podľa AP vytvára dodatočný nátlak na Katalánsku políciu, ktorá je nútená konať proti vlastným spoluobčanom podporujúcim separatistické myšlienky.

 

Vláda v Madride sa snaží zabrániť konaniu referenda v Katalánsku prostredníctvom rozhodnutí Ústavného súdu, ale aj represívnymi prostriedkami. Španielska Civilná garda len minulý týždeň skonfiškovala pri rôznych raziách približne desať miliónov hlasovacích lístkov a 1,5 milióna plagátov. Zadržala tiež 14 separatistických politikov a ďalších predstaviteľov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies