Španielska polícia je veľmi blízko ďalšiemu podozrivému z teroru

NETKY.SK • 20 August 2017, 13:55 • 2 min
Španielska polícia je veľmi blízko ďalšiemu podozrivému z teroru

BARCELONA - Katalánska polícia je tri dni po teroristickom útoku v Barcelone veľmi blízko ďalšiemu podozrivému, osobe, ktorú spájajú s útokom v katalánskej metropole i pokusom o útok v letovisku Cambrils.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ však zostáva nezodpovedanou otázkou, akú úlohu zohrala táto osoba pri teroristických akciách.

 

Hlavná pozornosť vyšetrovateľov je upriamená aj naďalej na pátranie po predpokladanom vodičovi bielej dodávky, ktorá v centre Barcelony vrážala do ľudí a spôsobila smrť najmenej 13 z nich, pričom desiatky ďalších nevinných utrpeli sčasti životy ohrozujúce zranenia.

 

Po Younesovi Abouyaaqoubovi, 22-ročnom Maročanovi podozrivom z vykonania útoku, ku ktorému sa prihlásil tzv. Islamský štát (IS) sa pátra predovšetkým v mestách Ripoll a Manlleu, ich okolí, ale aj na medzinárodnej úrovni.

 

Jeho matka vo vysielaní Televisió de Catalunya i Catalunya Radio apelovala na syna, aby sa vzdal polícii. "Nechcem, aby ďalej zabíjali," zdôraznila a dodala, že uprednostní synovo uväznenie pred jeho smrťou. Osobne však v jeho vinu neverí.

 

Kriminalisti sa zameriavajú aj na doteraz nezvestného imáma Abdelbakiho Es Sattyho, o ktorom sa polícia domnieva, že zahynul v stredu pri explózii v dome v Alcanare. Práve on mal stáť za radikalizáciou neskorších členov teroristickej bunky a mohol byť jej hlavou.

 

Ide o muža, ktorý si už za obchodovanie s drogami odpykal štvorročný trest väzenia a ktorý mal mať kontakty so zodpovednými za teroristické útoky na prímestské vlaky v Madride z roku 2004, informoval mienkotvorný denník El País. Až do júna pôsobil ako kazateľ v mešite v Ripolle okolo 100 km severne od Barcelony.

 

Je však viac ako otázne, či je imám ešte medzi živými.

 

Polícia totiž objavila biologické stopy troch osôb v troskách domu zničeného explóziou v Alcanare, ktorý mal podľa predpokladov vyšetrovateľov slúžiť na prípravu teroristického útoku s ešte tragickejšími následkami a v ktorom došlo k neplánovanej explózii trhaviny.

 

Aj keď bezpečnostné zložky zlikvidovali v Cambrilse piatich teroristov a ďalších štyroch už zadržali, pričom poznajú aj identitu troch zatiaľ nezvestných, respektíve na úteku, katalánska polícia i tamojšia regionálna vláda spochybnili sobotňajšie vyjadrenie španielskeho ministra vnútra Juana Ignacia Zoida o rozbití teroristickej bunky. Podľa ich názoru nemožno o tom hovoriť, kým neskončilo pátranie po podozrivých.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona