Španielska opozícia pre finančný škandál žiada odstúpenie premiéra

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 14:55 • 2 min
Španielska opozícia pre finančný škandál žiada odstúpenie premiéra

MADRID - Španielska opozícia čoraz dôraznejšie vyzýva premiéra Mariana Rajoya na odstúpenie z funkcie v súvislosti s údajným prijímaním platieb z tajného fondu vládnej Ľudovej strany (PP), na ktoré začiatkom roka upozornil denník El Mundo.

slovakia

left justify in out

Líder socialistov ako hlavnej opozičnej sily Alfredo Pérez Rubalcaba v nedeľu vyhlásil, že po najnovších odhaleniach sa rozhodol "prerušiť všetky väzby" s Rajoyovou konzervatívnou vládou, pričom konanie premiéra označil za "kolúziu". Narážal tak na prípad bývalého pokladníka PP Luisa Bárcenasa, ktorého už dávnejšie zadržala polícia. Jeho vypočúvanie týkajúce sa údajnej korupcie totiž Rajoy v uplynulých týždňoch odmietal komentovať a rovnako tiež odmietal pripustiť, že by mohol sám nejako pochybiť. El Mundo však v nedeľu zverejnil textové správy, ktoré podľa neho svedčia o udržiavaní priateľských kontaktov medzi premiérom a zdiskreditovaným politikom.

"Vzhľadom na neudržateľnú politickú situáciu v Španielsku socialistická strana vyzýva na okamžité odstúpenie Mariana Rajoya ako predsedu vlády," povedal Rubalcaba na nedeľňajšej tlačovej konferencii v Madride. "Správanie pána Rajoya v tejto situácii je možné zhrnúť celkom jednoducho: mlčanie, lži, a po tom, čo sme sa dnes dozvedeli, kolúzia. Mimoriadne vážna kolúzia," dodal opozičný líder. El Mundo ešte minulý týždeň zverejnil rukou písané záznamy, ktoré údajne viedol Bárcenas o pohyboch na tajnom účte. Päťdesiatpäťročného podozrivého v pondelok v tejto súvislosti vypočul vyšetrovací sudca. Predstavitelia PP vrátane Rajoya podľa zverejnených údajov prijímali platby z tajného fondu v rokoch 1997 až 1999, keď bol terajší premiér členom vlády Josého Maríu Aznara. 

Päťdesiatosemročný Rajoy nastúpil do čela španielskej vlády koncom roka 2011, keď jeho strana vo voľbách porazila vládnucich socialistov. Jeho rezignácia je považovaná za nepravdepodobnú, keďže sa naďalej môže opierať o väčšinovú podporu v parlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies