Španielska operná diva Montserrat Caballé vystúpi v Bratislave

NETKY.SK • 3 Júl 2012, 20:19 • 2 min
Španielska operná diva Montserrat Caballé vystúpi v Bratislave

Španielska operná diva Montserrat Caballé vystúpi v Bratislave - Kultúra Španielska sopranistka Montserrat Caballé vystúpi krátko pred Vianocami na Slovensku. Operná diva sa v sobotu 15.

slovakia

left justify in out

img

Španielska sopranistka Montserrat Caballé vystúpi krátko pred Vianocami na Slovensku. Operná diva sa v sobotu 15. decembra predstaví v bratislavskej Incheba Expo Aréne. Sprievod jej bude robiť orchester mesta Bratislavy Capella Istropolitana pod taktovkou uznávaného dirigenta Josého Colladoa. Vstupenky na koncert sa už predávajú v sieti Ticketportal. Štandardné lístky sa dajú kúpiť za 70 až 130 eur, VIP vstupenky stoja 159 až 179 eur.

Montserrat Caballé sa do povedomia dostala už v roku 1965, keď musela v priebehu krátkeho času naštudovať titulnú rolu koncertnej verzie Donizettiho opery Lucrezia Borgia v newyorskej Carnegie Hall. Pôvodne mala v tejto úlohe spievať Marilyn Horne, no tá ju pre hlasovú indispozíciu musela odmietnuť. Zastúpila ju dovtedy neznáma operná speváčka Montserrat Caballé. Netušila, že práve tento večer od základov zmení jej kariéru a razom jej bude celý operný svet ležať pri nohách. Po prvej árii očarila newyorské publikum natoľko, že si vyslúžila dvadsaťminútový neutíchajúci potlesk. Denník New York Herald Tribune na druhý deň priniesol oslavné titulky na jej výkon, pričom ju prirovnával k legendárnej Marii Callas.

Po tomto večeri spievala Montserrat Caballé vo všetkých prestížnych operných domoch a koncertných sálach sveta. Dejiskom jej vystúpení bola milánska La Scala, Metropolitná opera v New Yorku, Kráľovská opera Covent Garden v Londýne, Parížska opera, Gran Teatro del Liceo v Barcelone, Boľšoj teatr v Moskve, Opera San Francisco a mnoho iných. Repertoár Montserrat Caballé je obrovský, pričom počet jej divadelných rolí je približne deväťdesiat.

Caballé spievala všetky významné úlohy štandardného repertoáru, ale najznámejšou a najobdivovanejšou sa stala pre svoj belcantový repertoár. Stala sa nástupkyňou Marie Callas v opernej roli Normy. Pre široké publikum sa stala slávnou aj zásluhou spolupráce s Freddiem Mercurym, s ktorým naspievala album Barcelona (1992). Ich spoločná pieseň zaznela aj na otváracom ceremoniáli olympijských hier v Barcelone v roku 1992. Jej hlas je nezabudnuteľný pre svoju čistotu, presnosť a silu. Je uznávaná pre svoj dramatický výraz, excelentnú techniku a hlasové zafarbenie. Rodáčka z Barcelony oslávi 12. apríla 2013 už svoje 80. narodeniny.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona